Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

03.04.2024

Що таке NFC?

Будемо відверті – не всі знають, що таке NFC. Хоча багато хто вже давно користується даною технологією. Завдяки НФС можна оплачувати покупки в магазині, переказувати кошти між смартфонами, платити за проїзд, керувати домофоном тощо. Причому робити все це одним рухом руки. Як інструмент, як правило, використовується мобільний телефон, оснащений чіпом НФС. Достатньо наблизити смартфон до цільового пристрою та вуаля – відбувається обмін даними з доступом до відповідних функцій (оплати, активації, ідентифікації). У даному матеріалі розглянемо у деталях, що таке NFC і як це все працює.

NFC

NFC (Near Field Communication – ближній зв'язок) – це технологія безконтактного радіозв'язку, призначена для обміну інформацією між пристроями, що оснащені мікросхемами відповідного типу, на дистанції до 10 см.

Можна виділити 3 формати взаємодії пристроїв НФС між собою:

  • RW (зчитування/запис) – двосторонній режим, коли один девайс (ініціатор, активний пристрій) відправляє сигнал, а інший (NFC-мітка, пасивний пристрій) приймає та реагує на запит відповідно до закладеної в нього програми дій;
  • P2P (person-to-person) – рівноправний контакт, при якому обидва пристрої можуть виступати як ініціатором, так і приймачем (приклад – два смартфони);
  • CE (емуляція карти) – режим використання гаджета (моб. телефону) як безконтактної картки для здійснення платежів, управління смарт-пристроями, ідентифікації особи (у тому числі для управління системами безпеки) і не тільки.

NFC працює на частоті 13,56 МГц, максимальний діапазон дії – близько 10 см. Швидкість обміну даними – 106-848 кбіт/сек. (Достатньо для виконання поставлених перед технологією завдань).

Як працює NFC?

Багато хто знає про NFC що це таке, але не всі розуміють, як працює ця технологія. Постараємося розібратися з цим питанням.

З погляду технічного забезпечення, функція НФЦ працює завдяки мініатюрній мікросхемі, якою оснащуються смартфони та інші пристрої. Чіп забезпечує можливість радіозв'язку між NFC-девайсами.

Для здійснення дії користувач прикладає гаджет (смартфон, безконтактну карту) до NFC-приймача (ним може виступати касовий термінал, електронний замок, мітка-стікер, домофон, система «розумний дім» тощо).

В результаті пристрій реагує на отриманий сигнал відповідно до закладеної в нього програми (здійснює списання коштів, ініціалізацію користувача, активацію функцій смарт-пристрою тощо).

Де використовується NFC?

Технологія NFC дуже універсальна. Вона використовується в банкінгу (функція оплати), системах ідентифікації користувача і не тільки.

Області застосування NFC:

  • оплата товарів та послуг через НФС-термінал (на касі в магазині або в метро, наприклад);
  • грошові перекази між моб. пристроями;
  • обмін контентом між моб. девайсами (фото, документи, відео, додатки, контакти тощо);
  • підключення бездротової гарнітури для смартфона;
  • робота з NFC-мітками;
  • ідентифікація особи (авторизація з метою управління електронними замками, домофонами, шлагбаумами та іншими засобами обмеження доступу);
  • керування SMART-приладами (ТБ, акустика, «розумний дім» тощо).

Такий широкий функціональний діапазон можливий завдяки тому, що NFC працює з багатьма інтерфейсами передачі даних (ISO/IEC 18092, ISO/IEC 21481, ISO/IEC 14443 A/B, ISO/IEC 15693, ISO/IEC 18000-3m3).

Що таке NFC у телефоні?

Найчастіше інструментом для реалізації можливостей NFC є смартфон. Слід пам'ятати, що не всі мобільні девайси підтримують цю технологію. Якщо це важливо для вас, перед покупкою уважно ознайомтесь із характеристиками майбутнього смартфона.

Як перевірити, чи є у телефоні NFC?

Власникам телефонів iPhone можна пропускати цей пункт (оскільки всі моделі, починаючи з 6-ї серії, оснащені NFC за замовчуванням). Зовсім інша справа смартфони, які працюють на операційній системі Android.

Методи перевірки інтуїтивно зрозумілі. Можна подивитися на задню панель смарту (там має бути вказана відповідна абревіатура або логотип «N»), а ще краще – заздалегідь вивчити характеристики виробу на офіційному сайті.

Найнадійніше переконатися в наявності технології на власні очі. Для цього слід зайти у Налаштування телефону. У розділі «Бездротові мережі» або «Інші з'єднання» (залежить від виробника), повинна бути ця функція.

Що робити, якщо телефон не підтримує NFC? Варіантів кілька - купити зовнішню антену (надає повний функціонал), окрему NFC-карту (можна тільки платити в магазинах) або мітку (з налаштуванням на 1 команду).

Як користуватись NFC у телефоні?

Ми з'ясували, де знаходиться функція NFC у смартфоні, що це таке і для чого застосовується. Настав час розібратися, як користуватися цією технологією на мобільному телефоні. Спершу слід знайти необхідний для цього софт.

Для безконтактної оплати слід встановити програму Apple Pay або Google Pay залежно від марки вашого смартфону та типу операційної системи. Якщо вас цікавить програмування міток, додатково знадобляться програми Apple App Store або Google Play Store.

  1. Оплата покупок та послуг

Що таке оплата NFC? Покупець може оплачувати товари та послуги в магазині за допомогою смартфона за допомогою функції НФС. Для цього потрібно прив'язати картку банку до смартфона.

  1. Обмін контентом

Для обміну файлами між моб. девайсами краще використовувати більш пристосований для цього інтерфейс Bluetooth. Але в принципі обмінюватися контентом можна за допомогою НФС. Для цього в налаштуваннях бездротових мереж вибираємо «Дозволити обмін даними при сумісності телефону з іншим пристроєм».

  1. Робота з мітками

NFC-мітки допомагають автоматизувати деякі дії, роблячи повсякденне життя більш комфортним та сучасним. Вони продаються у магазинах відповідної тематики у вигляді наклейок. Купивши такий стікер, можна налаштувати його у додатку на виконання певних програм. Більш детально, що таке NFC мітка – далі за текстом.

Ну ось, тепер ми знаємо, що таке NFC у смартфоні та як ним користуватися для оплати покупок, передачі файлів та управління NFC-мітками.

Як налаштувати NFC-оплату на телефоні?

Використовуючи одну зі згаданих вище програм (Apple Pay/Google Pay), слід підв'язати карту банку до функції NFC телефону. Для цього проходимо реєстрацію – вказуємо реквізити картки (номер, термін дії, CVV), отримуємо SMS з перевірочним кодом, підтверджуємо дію.

Далі необхідно налаштувати політику безпеки для розблокування екрана, що включає встановлення пароля (цифрового або графічного) або сканера відбитка пальця. Це обов'язкова умова при використанні програми лінійки Pay. Якщо ви раніше не користувалися функцією розблокування екрана, її доведеться налаштувати.

Чи безпечно використовувати NFC і чи потрібно вимикати функцію?

В принципі, технологія NFC забезпечує надійний захист від будь-яких спроб перехоплення сигналу. Під час платежу система не вказує реквізити картки платника, а замінює їх випадково згенерованим набором символів – токеном. І навіть у разі успішного сканування вийти на реальні фінансові дані зловмисниками буде вкрай складно. А відключати функцію потрібно, безперечно. І включати лише за потреби.

Що таке NFC мітки?

Мітка NFC – це наклейка з кодом. Під час її зчитування смартфон виконує сам або дає команду іншим пристроям виконувати певні запрограмовані дії (роздача інтернету, підключення до Wi-Fi, включення програвача, активація Bluetooth тощо). За таким же принципом можна включати «розумний дім», а точніше якусь одну його функцію.

Переваги та недоліки оплати через NFC

Ми з'ясували, як працює НФС – що це, як виглядає та в яких сферах застосовується. Плюс тепер знаємо, що робити, якщо немає NFC на телефоні. Коротко підіб'ємо підсумки з усіх переваг і недоліків цієї функції.

Серед переваг NFC:

  • підтримка багатьох стандартів;
  • універсальність (у тому числі можливість купувати та оплачувати товари/послуги у магазині);
  • безпека передачі;
  • висока швидкість синхронізації;
  • простота та зручність використання;
  • мінімум енергоспоживання.

Мінуси – малий радіус роботи та наявність технології не у всіх девайсах. А ще слід з обережністю ставитися до незнайомих NFC-міток (такі наживки використовують шахраї з метою отримати доступ до вашої банківської картки).

Цифровий гаманець

Гаманець можна створити за допомогою Apple Wallet (для смартфонів iPhone). Саме тут у віртуальному середовищі зберігаються ваші безготівкові кошти, у той час як Apple Pay забезпечує безпечне використання їх методом токенізації.

Що таке NFC?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити