Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

27.04.2022

Що таке кредитна історія

Кредитна історія — це документ, у якому зазначена вся інформація про позичальників з оцінкою їх дій. Залежно від того, як позичальник обслуговує свої кредити, кредитна історія може бути хорошою, або зіпсованою, якщо у позичальника є часті прострочення за кредитами.

Стан кредитної історії напряму впливає на ващі можливості, наприклад хороша кредитна історія дає вам змогу оформити кредит на велику суму під вигідні відсотки, дешевше оформити страховку. Є навіть інформація про те, що деякі міжнародні компанії користуються бюро кредитний історій, тож позитивна кредитна історія може вплинути на ваше працевлаштування. Відповідно зіпсована кредитна історія тягне за собою такі наслідки як високі відсотки за кредитом або взагалі відмова кредитодавців від кредитування. Також цікавий факт, якщо у вас немає кредитної історії взагалі, то для деяких кредиторів також є негативним показником.

Кожен раз, коли ви виконуєте зобов’язання за кредитним договором в строк, ваш кредитний рейтинг підвищується, відповідно за кожен раз прострочення платіж - знижується. У рішенні про видачу позики мікрофінансові організації та інши кредитори  відштовхуються від кредитного рейтингу позичальника.

Різновиди показників надійності позичальника

Дуже поганий (0-200) Дуже низький показник надійності позичальника. Допускалися серйозні прострочення по кредитах. Швидше за все, банки відмовлять у видачі грошей або підвищення ліміту на карті. Але є невеликі шанси отримати позику в мікрофінансової організації.

Поганий (200-400)
Низький показник надійності позичальника. Кредити регулярно погашалися з простроченням. Імовірність відмови в банківському кредиті або підвищення ліміту на карті висока. Але є шанси отримати позику в мікрофінансовій організації.

Середній (400-600)
Задовільний показник надійності позичальника. Часом позики погашалися несвоєчасно. Отримання банківської позики або підвищення ліміту на карті можливо, але не гарантовано. Хороші шанси отримати позику в мікрофінансової організації.

Хороший (600-800)
Високий показник надійності позичальника. Схоже, майже всі кредити погашалися своєчасно. Хороші шанси на підвищення ліміту на карті й отримання позики в банку або мікрофінансовій організації, проте в МФО шанси істотно вище.

Відмінний (800-1000)
Відмінний показник надійності позичальника. Ідеальна кредитна історія. Не ви обираєте банки, а банки обирають вас.

Як перевірити кредитну історію

Для того, щоб зрозуміти, чи все гаразд з вашою кредитною історією, її як мінімум потрібно побачити. Послуги БКІ платні, але не критичні. Проте, раз на рік ви можете отримати інформацію про свою кредитну історію безкоштовно. Все, що потрібно зробити – визначитися в якому бюро кредитних історій ви хочете отримати послугу та звернутися до нього особисто з паспортом та ідентифікаційним кодом, заповнивши відповідну заяву. Відповідь ви зможете отримати особисто або отримати поштою рекомендованим листом.

В січні 2022 року  застосунку Дія з’явилася нова послуга — сповіщення про зміну та перевірку кредитної історії. 

Перевірка історії — обов'язкова процедура при оформленні кредитів. Тепер, коли на вас візьмуть кредит або перевірятимуть вашу історію, ви отримаєте пуш. Функція працює за замовчуванням, оновлювати застосунок не потрібно.

 

Помилки в кредитній історії

Буває таке, коли  у вашій кредитній історії є дані, які не відповідають дійсності. Є дві причини, через які у вашій кредитній історії може з’явитися негативна інформація.

Перша і найпоширеніша – втрата/крадіжка у вашого паспорту та ідентифікаційного коду. . Непоодинокі випадки, коли на викрадені документи шахраї оформлюють кредити, які потім не сплачують. Нагадаємо, що в разі втрати вами паспорту потрібно повідомити в поліцію, а потім дуже бажано сповістити і найбільші кредитні бюро. У будь-якому офісі БКІ ваш необхідно буде подати заяву у довільній формі, після чого бюро кредитних історій внесе зміні у ваші особисті дані. Відтак, будь-який кредитор, що звернеться до БКІ побачить інформацію, що ваш попередній документ загублений і відмовить шахраям у наданні кредиту.

Друга поширена причина появи помилок у кредитній історії – технічні збої. Враховуючи, що банками та МФО інформація передається великими масивами, може статися технічній збій і в бюро можуть формуватися некоректні дані. В разі, якщо ви виявили некоректні дані, що були надані вашим кредитором до бюро кредитних історій, радимо вам звернутися до нього із відповідною заявою. Після вивчення всіх обставин та у разі виявлення помилки до БКІ будут передані оновлені коректні дані.

Що таке кредитна історія
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити