Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

12.04.2022

Видалення з бази МФО – розвінчуємо міфи

Онлайн позики сьогодні мають великий попит на ринку споживчого кредитування. Отримати кредит на картку банку в режимі online куди зручніше, швидше та простіше, ніж у банку. Це створює вигідний для МФО контраст з тією тяганиною та іншими незручностями, які відчуває позичальник, намагаючись взяти позику в банківській установі. Але, як відомо, «голь на вигадки хитра».

Видалення з бази МФО

Нещодавно у веб-просторі з'явилася така приваблива послуга від IT фахівців та інших хакерів, як видалення кредиту з бази МФО. Для багатьох це звучить привабливо, незважаючи на початкову неправдоподібність на межі абсурду.

В основному подібною діяльністю промишляють різного роду ноунейми, пропонуючи клієнтам фінансових установ (в основному МФО) послугу з видалення позичальника з бази, що передбачає видалення і самого кредиту.

Нібито, достатньо оплатити послугу, і ви вже нікому нічого не винні. На жаль, багато хто вірить у цю казку, забуваючи про «сиру в мишоловці», а головне – про кримінальну відповідальність, яку несуть усі учасники подібних дій.

У даному матеріалі ми постараємося розглянути це питання в деталях, розповівши про те, як працює інформаційний обмін між кредиторами і органами статистики, чи можливе видалення позичальника з бази МФО, і чи існує така база взагалі.

Питання законності «послуги»

Будь-які спроби фальсифікацій даних у взаєминах між позичальником та кредитором є різновидом фінансових махінацій, отже, ведуть до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством України. Результат завжди один. Ніхто нічого не видалить з бази (якої, до речі, і не існує). Натомість, завдяки такій «допомозі», боржник втратить час, гроші, репутацію і ще більше погіршить своє становище.

Хто пропонує видалити дані із бази МФО?

Сьогодні в інтернеті можна знайти оголошення, що обіцяють видалення позичальника з бази МФО за певну плату. Такі пропозиції можна знайти на всіх відомих «купи-продай» ресурсах, включаючи OLX та IZI, не кажучи вже про соціальні мережі.

Схема приблизно така:

  • «хакер» пропонує свої послуги за принципом передоплати (зазвичай це 2-3 тис. грн.);
  • половину суми позичальник перераховує відразу, інше – після видалення з бази МФО;
  • звичайно, жодних гарантій виконавець не надає, все відбувається на рівні особистої домовленості;
  • для правдоподібності шахраї представляються колишніми співробітниками організації, з доступом до «бази МФО».

Найчастіше спілкування відбувається у якомусь комунікаторі. Деякі особливо підготовлені виконавці можуть навіть надати позитивні відгуки від колишніх клієнтів із розряду «завдяки вам я забув про кредит назавжди».

Чи можна, в принципі, почистити базу МФО?

Не будемо більше нудити наших читачів. Жодної глобальної бази МФО немає і бути не може. Це звичайнісінька брехня для довірливих людей, які звикли з радянських часів вірити офіційним установам з гарними назвами та іншим абревіатурам. Як все відбувається насправді:

  • кожна фінансова організація має власну базу з серйозним інформаційним захистом, жодних загальних баз МФО немає у природі;
  • платіжні реквізити, на які посилаються шахраї в очікуванні оплати, найчастіше пов'язані з віртуальним гаманцем QIWI, що має насторожувати;
  • позитивні відгуки створюються за допомогою графічних редакторів, і це добре помітно, якщо придивитися.

У шахраїв рідко буває свій сайт, який вони могли б показати замовнику. У кращому разі це сайт-візитка з мінімумом інформації та функціоналу.

Куди передаються дані про боржників?

Незважаючи на відсутність бази МФО, про що було сказано вище, база кредитної історії все ж таки існує. Беручи позику, байдуже де – у банку, МФО чи ​​ломбарді – дані про позичальника автоматично потрапляють до Українського бюро кредитних історій (УБКД). Таким чином, кожен позичальник має своє місце у рейтингу благонадійності.

Завдяки єдиній базі кредитних історій фінансові установи можуть отримувати дані про потенційних клієнтів, у тому числі неблагонадійних боржників. При цьому для людей, зареєстрованих на сервісі Дія, є функція оповіщення під час перевірки їх на предмет кредитної історії.

Якщо погашення кредиту з боку позичальника відбувалося проблемно (прострочення, суди тощо), все це буде відображено у його кредитній історії.

Більшість банківських установ не стане кредитувати тих, у кого раніше були проблеми з погашенням. Єдиною фінансовою системою в Україні, яка не відмовляє «прострочникам», є МФО – компанії, що працюють в мікрокредитуванні.

Як отримати інформацію про свій фінансовий стан?

Не тільки кредитні установи можуть обмінюватися інформацією з УБКІ. Відповідно до законодавства, кожен громадянин України може 1 раз на рік безкоштовно отримати інформацію про свою кредитну історію. Цей документ називається "випискою про фінансовий стан".

Для отримання виписки слідує:

  • написати заявку на отримання інформації щодо фінансового стану;
  • підготувати копії документів (паспорт, ІПН);
  • надіслати заявку та копії документів на пошту УБКІ.

У заявці зазначаються паспортні дані та ІПН, а також місце проживання. Крім виписки від УБКІ є ще платні варіанти - мобільний додаток Приват24 та додаток Sender. Вартість послуги складає близько 50 грн. Термін обробки заявки – 1 день.

Законні способи розібратися із заборгованістю

Відповідь на це питання очевидна. Жодні послуги сторонніх фахівців не допоможуть вирішити проблему боргу. Видалення з бази МФО – найбанальніший «лохотрон», розрахований особливо довірливих громадян.

У будь-якому питанні щодо заборгованості з позики слід діяти в правовому полі. Дії позичальника мають бути такими:

  1. Якщо у людини виникли проблеми, і вона розуміє, що виплатити кредит у строк у неї не виходить, вона повинна негайно звернутися до кредитної установи, яка видала кредит, з проханням про надання кредитних канікул або відстрочення платежів.
  2. Якщо прострочення вже є та почалося нарахування пені, слід виконати рекомендацію, зазначену у п.1. Потрібно домовлятися, що кредитор майже завжди готовий піти на той чи інший компроміс, оскільки це також у його інтересах.

Махінаціями та спробами видалення кредиту з бази МФО нічого не доб'єшся. Це лише посилить і так складне становище боржника, привівши його до додаткової відповідальності.

Видалення з бази МФО – розвінчуємо міфи
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити