Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

17.04.2024

Брати чи не брати кредит?

Коли потрібні гроші у борг, а коли не варто брати кредит? Багатьох сьогодні хвилює це питання. Не секрет, що платоспроможність більшості українців залишає бажати кращого, тому потреба у фінансовому підживленні з боку – справа досить приватна. Звичайно, залазити в борги задля різноманітності і з забаганки не варто. На покупку не дуже важливих речей можна й підкопити місяць-другий. Але якщо справи вимагають термінових вкладень, проблеми – рішень, а грошей на це банально не вистачає, на запитання кредит брати чи не брати відповідь очевидна.

Як вирішити, чи варто брати кредит?

Хотілося б сказати, що у цивілізованому світі жити у кредит – нормальна практика. Багато людей за кордоном беруть позички на житло, авто, купують побутову техніку в кредит тощо, спокійно виплачуючи борги багато років.

В Україні ситуація дещо інша. Розглядаючи перспективу оформлення позики, слід ретельно зважувати всі за і проти, оскільки будь-який борг – це зобов'язання, ризик та додаткове фінансове навантаження.

У зв'язку з усім сказаним вище важливо розуміти, коли гроші в борг – жорстка необхідність, а коли брати кредит не варто. Далі розглянемо детальніше всі питання на тему доцільності оформлення позики.

Кредит: за та проти

Як уже було сказано, кредит – це, з одного боку, грошове підживлення, що в деяких ситуаціях може стати справжнім порятунком, але з іншого – додаткове фінансове навантаження та обов'язок повернути гроші, причому з відсотками.

Тому, ухвалюючи рішення, слід зважувати свої можливості та ризики, які несе статус боржника. Якщо переваги, які надає оформлення позики, перевищують будь-які можливі втрати, відповідь на питання «кредит брати чи ні» очевидна. Як і у протилежному випадку.

Плюси та мінуси кредиту

Розглянемо з усіх боків, що дає нам оформлення позики і які незручності при цьому обіцяє статус боржника. Так буде простіше розібратися, чи варто брати кредити, коли це можна робити, а коли – ні.

Плюси:

  • підвищення рівня платоспроможності (можливість одразу купити товар чи сплатити послугу без необхідності накопичувати гроші);
  • підвищення кредитного статусу (успішна виплата грошового боргу позитивно впливає на кредитний рейтинг, завдяки чому у майбутньому можна розраховувати на лояльність кредиторів);
  • економія при купівлі товару, якщо його вартість схильна швидко підвищуватися (у деяких випадках можна реально заощадити, купивши сьогодні в кредит товар, ціна який через півроку-рік перевищить вартість кредиту з відсотками).

Мінуси:

  • повернення як тіла кредиту, так і відсотка користування коштами (тобто – переплата);
  • ризики за порушення умов кредитного договору (нарахування штрафу, пені, комісій, а також можливість втратити заставу та погіршення кредитного статусу);
  • збільшення фінансового навантаження, звідси – необхідність заощаджувати (тобто – зниження рівня життя);
  • емоційний стрес, пов'язаний із залежністю від джерела доходу (ризика втратити роботу).

Отже, мінуси брати кредит здебільшого пов'язані зі статусом боржника та обов'язком щомісяця вносити гроші в оплату боргу. Серед плюсів – можливість швидко вирішити свої фінансові проблеми (не чекаючи на зарплату), а також отримати бажані матеріальні блага без необхідності накопичувати на це кошти.

Ситуації, в яких потрібний кредит

Все залежить від ряду факторів (стабільність вашого заробітку, наявність боргів, кредитна історія, стан здоров'я, щомісячні потреби у грошових витратах і т.д.) плюс слід враховувати умови самого кредиту.

Багато залежить від типу позички. Банківське кредитування, мікрокредити МФО, ломбарди – вибір є. Сьогодні багато хто бере мікрокредити – онлайн позички із зарахуванням коштів на картку банку. Чи варто брати онлайн позику?

Якщо у вас стабільний дохід, який дворазово покриває передбачуваний щомісячний платіж, при цьому терміново потрібні гроші сумою до 50 тис. грн. на щось дійсно важливе (оплата лікування, навчання, повернення боргу, купівля побутової техніки тощо) ви можете оформити онлайн кредит на карту банку.

Ситуації, у яких не варто брати кредит

Тепер чому не треба брати кредит. Так, позика може стати паличкою виручалочкою, допоможе вам вирішити свої проблеми тощо. Але не варто ставитись до грошового боргу як до чогось повсякденного.

Якщо у вас немає постійного джерела доходів, не варто влазити в борги, адже навіть прострочений кредит може призвести до таких наслідків як погіршення кредитної історії, втрата репутації і не тільки.

Також не рекомендується брати гроші у борг на купівлю речей, які вам не потрібні чи можуть зачекати. Пам'ятайте, кредит – це фінансова допомога, у деяких випадках – просто порятунок, і точно не розвага.

Що потрібно знати перед тим, як взяти кредит?

Якщо вас цікавить, коли краще брати кредит – відповідь нижче. При цьому зазначимо, що навіть за умови нинішніх знижок не варто нехтувати відповідальним статусом позичальника. Несвоєчасне повернення боргу веде до погіршення кредитного рейтингу, знижуючи ваші ліміти перед кредитором та шанси отримати нову позику в майбутньому.

Чи вигідно зараз брати кредит?

Так, вигідно. Сьогодні в Україні (у зв'язку з військовим становищем) запроваджено деякі обмеження у питаннях відповідальності щодо кредитних боргів. Зокрема, можна розраховувати на списання боргу (частково чи повністю), якщо заставне майно постраждало через воєнні дії. Плюс зараз не нараховуються штрафні санкції у разі виникнення прострочок.

Як правильно брати кредит?

Вибір програми кредитування багато в чому залежить від потреб. Потрібен швидкий кредит без відмови сумою до 50 тис. грн. – оформлюйте онлайн кредит. Бажаєте розраховуватись банківською карткою в магазині – використовуйте кредитку. Потрібна більша сума (на розвиток бізнесу, купівлю авто, іпотеку) – звертайтеся в банк.

Брати чи не брати кредит?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити