Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

15.07.2021

Що буде, якщо не платити кредит

Що буде якщо не платити кредит

 

Мікрокредитування стало одним із затребуваних способів отримати гроші швидко і без проблем, але не кожен позичальник чітко розуміє відповідальність за взяті на себе зобов'язання, не знає, що буде якщо не платити кредит у МФО і якими можуть бути наслідки так необдуманого рішення.

Що буде якщо не платити кредит: думаємо про наслідки

 

Коли гроші потрібні терміново, на виручку приходять мікрофінансові організації, які пропонують лояльні умови кредитування, залучаючи швидким отриманням грошей, запоруки і поручителів.

 

Умови отримання мікрокредиту дійсно можуть бути вигідними: знижена процентна ставка, збільшений кредитний ліміт і триваліший термін погашення кредиту. Усе це трохи розслабляє і у той момент мало, хто задається питанням – що буде якщо не віддати мікропозику, оскільки про можливість розвитку форс-мажорних ситуацій навіть і гадки немає.

 

Що відбувається далі? Про те, як не платити по рахунках думає, хіба що шахрай, який і не збирається віддавати борги. Відповідальні клієнти FinX рідко допускають прострочення по кредитах і мікропозиках за власним бажанням, але життєва ситуація може помінятися у корені буквально за лічені дні та ось вже нічим платити по рахунках.

 

Типові причини допущення прострочень за кредитним договором:

  • Втрата роботи;
  • Зниження заробітку;
  • Затримка заробітної плати;
  • Хвороба, як позичальника, так і когось із близьких родичів;
  • Інші сімейні, особисті ситуації повсякденного життя.

 

Якщо виникли подібні проблеми, завжди треба бути готовим і знати якими можуть бути санкції МФО, якщо не платити кредит і наслідки несплати для боржника, а також, яким чином можна вийти із положення.

Скільки днів може бути прострочення по кредиту

 

При оформленні кредитного договору, далеко не кожен позичальник звертає увагу на умови кредитування. Зокрема, якщо термін повернення боргу і процентна ставка зрозумілі, то порядок погашення позики і його загальна сума, а також комісії, пені і штрафи за прострочення випадають із поля зору.

 

Отже, як розвиватиметься ситуація при загрозі прострочення? Проблема із внесенням платежу не так страшна для позичальника, як здається на перший погляд, тому як не всі знають – скільки днів може бути прострочення по мікрокредиту без серйозних наслідків.

 

Які будуть наслідки якщо не платити мікропозику

 

За статистикою мікрофінансових організацій, доля неповернених кредитів складає від 20 до 25%. Зрозуміло, що МФО закладають свої фінансові ризики у високу процентну ставку, проте це не означає, що неплатники можуть уникнути відповідальності.

 

Дії мікрофінансових організацій при роботі із боржниками можуть бути найрізноманітнішими, і тут слід розуміти, які наслідки якщо не платити кредит, чекають боржника:

  • При незначних простроченнях дії МФО обмежуються телефонними дзвінками, смс- або email-повідомленнями, а також листами за адресою проживання і/або реєстрації, оскільки це є найменш витратним для кредитора способом отримати позикові кошти назад.
  • Інша справа, якщо по мікрокредиту є запорука, у цьому випадку МФО може забрати заставне майно в оплату простроченого боргу.
  • Інформація про боржника передається у Бюро кредитних історій, а будь-яка негативна інформація, загалом, відбивається на кредитному рейтингу, а це зменшує шанси отримати кредит у майбутньому.
  • При наполегливому небажанні оплачувати борги, кредит боржника може бути переданий колекторному агентству, які, часом, не гребують будь-якими способами, використовуючи незаконні методи роботи, попри те, що їх діяльність намагаються контролювати регулюючі органи.

 

Судовий розгляд для боржника, як ще один варіант розвитку подій, може бути кращим виходом із положення, але МФО неохоче йдуть на подібні заходи стягнення боргу.

 

  • По-перше, передача справи до суду зупиняє нарахування відсотків на прострочену позику.
  • По-друге, нараховані відсотки, пені і штрафи суд може визнати незаконними і списати їх, особливо, якщо загальна сума боргу перевищує допустиму згідно із законом.

 

Не зайвим буде знати, що всі штрафи, пеня і неустойки можуть нараховуватися тільки на залишок боргу, з обмеженням суми позики помноженої у три рази, але не більше.

Що робити якщо не можеш повернути мікропозику

 

Найпростіший вихід із скрутного становища – пролонгація кредитного договору, при якій його дія продовжується ще на певний термін при сплаті тільки відсотків по позиці. Таким способом може скористатися будь-який клієнт FinX, щоб не допустити прострочення по кредиту, якщо немає можливості віддати тіло боргу разом із нарахованими відсотками.

 

Інший варіант – рефінансування або перекредитация мікропозики, тобто отримання іншого кредиту або позики у рахунок погашення прострочених кредитних зобов'язань. Рефінансувати кредит можна у банку, але частенько МФО самі пропонують рефінансування кредиту, правда, окремі із компаній можуть зажадати додаткове заставне забезпечення.

 

Ще один спосіб домовитися із МФО – реструктуризація, яка є переформатуванням положень договору шляхом зміни термінів виплати або розбиття суми на менші платежі. У цьому випадку доведеться віддати більшу суму, ніж можна було заплатити при стандартному погашенні, та зате на прийнятних для позичальника умовах.

Висновок

Якщо ви прекрасно розумієте, чим загрожує невиплата позики, перш ніж узяти мікрокредит, слід зважити свої можливості. Передбачити хід життя неможливо, але при цьому варто мати хоч би пару варіантів на прикметі, яким чином ви погашатимете кредит при ризику прострочення.

 

Для того, щоб оцінити свої можливості перед поданням заявки, компанія FinX пропонує скористатися онлайн-калькулятором, який допоможе вибрати параметри позики і розрахувати попередню суму загального боргу із відсотками.

 

Якщо у вашому житті сталися несподівані зміни, краще відразу звернутися у кредитну організацію для пошуку шляхів вирішення виниклої проблеми. Життєві ситуації і випадки, при яких неможливо платити по рахунках, можуть бути різними, але завжди є можливість домовитися із МФО, надавши документи, що підтверджують причину несплати платежів по мікрокредиту. Це може бути:

  • Виписка із трудової книжки про звільнення;
  • Довідка про хворобу своєї та близького родича;
  • Довідка про доходи, вірніше про зниження доходу, як такого.

 

У разі великого числа нагромаджених боргів можна самостійно звернутися до суду і добитися більш комфортних для себе умов погашення кредитної заборгованості, але краще не допускати подібної ситуації і вчасно погашати свої зобов'язання перед мікрофінансовою організацією.

Що буде, якщо не платити кредит
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити