Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

11.01.2024

Що таке IBAN-рахунок, як він працює і як зробити оплату?

З 2019 року в Україні діє міжнародний формат оформлення банківських рахунків – IBAN, який можна розглядати як альтернативу стандарту P2P. Він необхідний для здійснення міжнародних грошових переказів (між країнами ЄС, а також в Африці, Азії та Америці). Використання IBAN робить взаєморозрахунки швидше і дешевше (при великих грошових переказах), створюючи єдину стандартизовану систему міжнародних транзакцій. Варто зазначити, що реєстратором цього стандарту є провідна міжбанківська система грошових переказів SWIFT.

Що таке IBAN?

Що таке IBAN, скільки цифр він містить, як дізнатися IBAN за номером карти, що робить його індивідуальним та унікальним… На перший погляд, питань багато.

IBAN – це стандарт нумерації міжнародних банківських рахунків. International Bank Account Number перекладається як «номер міжнародного банківського рахунку».

Що відомо про IBAN?

  • він містить до 34 символів (цифр та букв);
  • по довжині єдиного шаблону немає, оскільки кожна країна має унікальну довжину IBAN-рахунків (від 16 і вище);
  • в Україні будь-який номер IBAN містить 29 знаків;
  • формат IBAN-рахунку можна описати наступним кодуванням AA BB CCCCCC DDDDDDDDDDDDDDDDDDD (приклад з 29 символами для України).

Де АА – це перші дві літери, абревіатура яких вказує країну (UA для України), BB – дві контрольні (перевірочні) цифри, СССССС – код ID банку (по суті його МФО), DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD – сам банківський рахунок (19 символів), зазвичай спочатку завжди 00000 (п'ять нулів).

Як здійснити оплату за реквізитами?

Переказ грошей по IBAN можуть здійснювати тільки власники банківських карток з 16-значним PAN (до таких відносяться картки міжнародних платіжних систем на кшталт Visa та MasterCard). Маючи платіжний інструмент та реквізити одержувача, можна приступати до здійснення переказу.

Що потрібно зробити:

  • вказати найменування одержувача (ПІБ або назва організації);
  • ввести податковий номер одержувача (ІПН чи ЄДРПОУ) та інші його реквізити (контакти, адресу тощо);
  • вказати суму та призначення платежу (найкраще вказувати реквізити договору, номер рахунку-фактури або акту виконаних робіт).

Якщо ви відправник, бажано вказати більше додаткової інформації про себе (реквізити платіжної картки, телефонні контакти тощо). Але зазвичай це не потрібно, якщо ви користуєтеся сучасними банківськими сервісами, такими, як Приват24 або Ощад 24/7.

Перекази по реквізитам в онлайн-банкінгу

Коли потрібно зробити оплату міжнародним переказом, найпростіше це зробити через інтернет-банкінг.

Оплата за реквізитами IBAN через клієнт-банк здійснюється у такій послідовності:

  • зайти в клієнт-банк та знайти відповідний сервіс (найчастіше це виглядає так: Перекази – За реквізитами);
  • ввести IBAN код одержувача (його реквізити підтягнуться автоматично);
  • вказати суму та призначення платежу.

Якщо ви часто працюєте через міжнародні перекази з тими самими одержувачами, краще створити шаблон (або кілька). Можна буде вибрати потрібний та швидко здійснити транзакцію.

Створення шаблонів для оплати за реквізитами

Отже, трохи докладніше про шаблони. У кожній платіжній системі своя специфіка, але принципи ідентичні.

Приблизно це виглядатиме так:

  • у клієнт-банку чи особистому кабінеті платіжного сервісу слід зайти до «Моїх шаблонів», «Моїх платежів» або іншої опції відповідного змісту;
  • натиснути кнопку Новий шаблон/Створити шаблон;
  • ввести реквізити одержувача, зокрема його номер IBAN;
  • вибрати картку/рахунок, з яких буде здійснюватися оплата;
  • відправити платіж у кошик;
  • підтвердити оплату;
  • натиснути «Зберегти шаблон».

Шаблонам можна давати назви (так зручніше ними керувати). Тепер, якщо потрібно здійснити грошовий переказ, не знадобиться повторно вводити всю вищезгадану інформацію. Достатньо натиснути на шаблон і при необхідності його скоригувати.

Номери IBAN: у ПриватБанку, Monobank та інших банках України

Створювати IBAN номер рахунку не потрібно. Система робить це автоматично. Вам не потрібно здійснювати будь-які розрахунки тощо. Достатньо вказати номер своєї картки під час реєстрації, і система сама створить IBAN на його основі.

Якщо ви не читали інформацію вище, відповідь на запитання «IBAN рахунок що це таке» дуже проста. До номера вашої картки додається ідентифікатор країни та банку (плюс контрольні числа). Так формується ваш унікальний IBAN код на 19 знаків, прив'язаний до картки банку.

Де знайти свій IBAN?

Як дізнатися номер рахунку IBAN, якщо він є? У клієнт-банку він відображатиметься серед реквізитів банківської картки (у Приват24 потрібно вибрати закладку не ПриватБанк, а Український банк). Його можна просто скопіювати і ввести в потрібний вам рядок.

Що таке IBAN-рахунок, як він працює і як зробити оплату?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити