0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

17.09.2024

Як захистити свої дані при отриманні онлайн-позички?

Оформляючи онлайн-кредит, мало хто замислюється над тим, наскільки важливими/потрібними є всі ці СМС, дзвінки, повторні дзвінки та інші жести уваги з боку МФО. З одного боку, це частина рекламної політики кредитора – реклама, особистий контакт, бажання завоювати статус універсального менеджера при позичальнику. Але значно важливішим є питання безпеки. Особливо враховуючи необхідність надання доступу до паспортних даних під час оформлення позики. Одним словом, важливо розуміти, як захистити свої дані від шахраїв, вступаючи з кимось у контакт у середовищі інтернет.

Згода на обробку персональних даних: читати чи ні?

Згода на обробку персональних даних – це електронний документ, з яким слід ознайомитися та за підсумками прочитаного або погодитись, або відмовитися від подальшого контакту. Подібний запит можна побачити під час роботи з будь-яким онлайн-сервісом (інтернет-магазин, онлайн-кредит тощо), що надає послуги.

Природно, ЧИТАТИ цей документ СЛІД, оскільки він містить правила обміну інформацією між користувачем і веб-ресурсом, у тому числі зазначені їхні взаємні права та обов'язки в питаннях конфіденційності.

СМС, дзвінки та реклами від МФО – що з цим робити?

Відповідь – просто зрозуміти та пробачити. Адже це потреба. Під час подання заявки на отримання кредиту, позичальник повинен пройти реєстрацію на сервісі МФО із зазначенням особистих даних – паспорта, ІПН, платіжних реквізитів тощо.

Отже, ці дані потрапляють до бази кредитора і на їх підставі МФО приймає рішення про видачу позики чи навпаки, відмовляє у наданні послуги. Що стосується безпосередньо дзвінків та СМС – так і має бути.

Більше того, прагнення контакту (хоча б телефонного) є підтвердженням відповідальності кредитора. Адже справа не в рекламі (хоча це і невід'ємна частина співпраці), а в ступені взаємної безпеки.

Якщо кредитор готовий надати гроші в борг, як кажуть, «без СМС та реєстрації» – з великою ймовірністю це шахраї. Саме так і працюють зловмисники – розраховують зловити на гачок малодосвідченого користувача, який прагне простоти в отриманні інтернет-послуг і не замислюється про безпеку своїх даних.

З іншого боку, відома МФО, що ретельно перевіряє «справжність» позичальника (включаючи СМС-підтвердження + телефонний дзвінок співробітника МФО з повторним передзвоном + інші заходи безпеки), заслуговує куди більшої довіри, ніж пропонуючий «солодкий пряник» ноунейм.

Під час оформлення кредиту потрібно фотографувати паспорт. Це безпечно?

Небажання деяких користувачів надавати фото цілком зрозуміло. Однак фотографія (поряд з паспортними даними) є одним із найнадійніших способів підтвердження особистості. Хтось може заперечити, що це ненадійно з погляду безпеки.

Це не так. За одними лише фотографіями не можна оформити кредит на іншу людину. Це не паспорт та не платіжні реквізити. Фотку можна завантажити з будь-якої соцмережі і відкритий доступ до фотографій не несе жодних реальних загроз будь-якій конфіденційності.

Як шахраї можуть взяти кредит на чужий паспорт у МФО?

А ось із паспортними даними, платіжними реквізитами, а також у питаннях захисту доступу до профілів та електронних кабінетів, взагалі будь-якої інформації в середовищі інтернет слід бути гранично уважними.

Основні методи шахрайства з використанням чужих даних:

  • використання крадених паспортних даних;
  • використання платіжних реквізитів (картки банку, розрахункові рахунки);
  • у тому числі через фішингові сайти (сайти-імітатори реєстраційного процесу, основна мета яких – отримати ваші конфіденційні дані під приводом онлайн-реєстрації).

У зв'язку з цим дуже важливо не розкидатися даними паспорта та ІПН, а також ніде не вказувати без потреби реквізити банківських рахунків та електронних гаманців, і взагалі зберігати в секретності всі ваші реєстраційні дані, у тому числі – акаунти, логіни та паролі до них.

Як захистити свої документи від кредитних шахраїв?

Способів отримати чужі дані достатньо. У тому числі зловмисники використовують сучасні технології, такі як веб-фішинг, онлайн-спостереження при банкоматах, підставні пристрої введення і т.д., а також банальну неуважність, якою так грішать наші користувачі.

Декілька порад, як захистити свої дані в інтернеті під час реєстрації (введення особистих даних):

  • користуватися лише відомими сайтами;
  • не використовувати чужі пристрої (смартфони, комп'ютери);
  • не користуватися незахищеними точками доступу Wi-Fi;
  • не відкривати підозрілих листів на email (особливо з вкладеннями);
  • використовувати лише захищене веб-з'єднання (замочок на початку адресного рядка браузера);
  • стежити за безпекою пристрою введення (наявність антивірусу – обов'язково + періодична перевірка на вимогу на наявність шкідливих програм).

Слід звертати увагу на деталі в адресному рядку на сайті. Ця порада є актуальною для недосвідчених користувачів, які погано орієнтуються в нюансах. Загалом бажано користуватися лише відомими ресурсами. Їх справжність підтверджує захищеність з'єднання (розширення протоколу https із замочком перед абревіатурою) та повноцінне юзабіліті.

Досвідчений користувач легко відрізнить сайт дзеркало і тим більше фішингову підробку по мізерному оформленню та підозрілому функціоналу – немає контактів, оплати/доставки, інших важливих умов співпраці, на кожному кроці вам пропонують пройти реєстрацію.

Верифікація картки. Чи можна вводити код CVV?

Надання платіжних реквізитів є обов'язковою умовою при поданні заявки на отримання онлайн-кредиту. Будь-якій мікрофінансовій організації знадобляться дані по вашій карті - для перевірки її приналежності особисто вам, а також для подальшого переказу позикових коштів на ваш р/р.

Що стосується CVV, це дійсно конфіденційна інформація, якою ділитися МОЖНА, але тільки ПРИ НЕОБХІДНОСТІ. А в даному випадку це якраз необхідність. Без надання реквізитів картки онлайн кредит не оформити.

Як убезпечити себе від фішингових атак?

Якщо ви клієнт МФО, вам слід знати, як захистити свої паспортні дані від шахраїв, які наголошують на методах фішингового сканування. По-перше, не реєструйтесь ніде без потреби. А якщо це потреба, використовуйте складні паролі. І ніколи не давайте згоду на надання персональних даних просто під час перегляду сайту. Використовуйте програми ad-block і браузери, які вміють прибирати подібні пропозиції.

Висновки – як захистити себе від шахрайства

Отже, підбиваємо підсумки. Щоб не стати жертвою шахрайства, слід ставитись до будь-якої взаємодії в інтернет-середовищі дуже уважно і не нехтувати елементарними нормами безпеки.

Як захистити свої персональні дані:

  • дотримуватись правил інформаційної безпеки (скрізь – удома під час роботи з ПК, знімаючи гроші біля банкомату, у магазині на касі тощо);
  • користуватися лише надійними засобами введення (найкраще – вдома, на ПК з надійним антивірусом), жодних комп'ютерних клубів та точок Wi-Fi під час оформлення позики;
  • уважно ставитися до будь-яких підозрілих об'єктів у середовищі інтернет (несподівані листи на ел. пошті, підозрілі сайти, незрозумілі сервіси з настирливими пропозиціями тощо).

При оформленні позики звертайте увагу на процедуру подання заявки. Вона має припускати як онлайн-режим, так і звичайне офлайн оформлення з підписанням договору вручну чи електронним підписом.

Як захистити свої дані при отриманні онлайн-позички?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити