0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

23.06.2024

Які МФО та банки прощають борги?

Чимало наших читачів цікавить питання, чи можуть МФО списати борг і чи прощають банки заборгованість за кредитом. Питання насправді дуже складне. Кредитні установи охоче підуть вам назустріч за необхідності продовжити термін дії позики, деякі банки навіть готові переглянути умови кредитного договору. Але пробачити заборгованість означає відмовитися від запланованого прибутку і втратити чималі гроші. Тож чи можна списати позики у банку чи МФО? Відповідь на це питання – у цьому матеріалі.

Чи правда, що МФО прощають борги?

Слід розуміти, що жоден нормальний кредитор (чи то банк, ломбард чи МФО) не погодиться просто так списати борг. Ця процедура є крайнім заходом, коли фінансова установа розуміє, що іншим чином розібратися з проблемним кредитом неможливо.
Мікрофінансові організації відомі високим рівнем лояльності до позичальника, але списати заборгованість у МФО мало кому вдається - це велика рідкість. Найчастіше списання відбувається за рішенням суду (на користь позичальника) або з ініціативи кредитної організації (в приватному порядку).

Чи можливе списання заборгованості за банківським кредитом?

Так, можливо. Якщо порівнювати з МФО, банки найчастіше практикують обнулення боргів за кредитами. Причини, через які банківська установа приймає таке невигідне для себе рішення все ті ж - нездатність боржника віддати борг, у зв'язку з чим подальший розгляд бачиться безглуздим і витратним.

Чому банки йдуть на списання?

Трохи докладніше про причини. Кому банки вибачають борги? Як правило, це ситуації, пов'язані з офіційно підтвердженою нездатністю клієнта виплатити всю суму кредиту (або навіть її частину).
У яких випадках списують кредити у банку? Наприклад, якщо боржник оголосив себе банкрутом або втратив працездатність (інвалідність 1-ї чи 2-ї групи), суд може визнати його неплатоспроможним та зобов'язати банк списати заборгованість за фактом рішення суду.

Коли списують борги?

Є два варіанти, як списуються борги за кредитом. Перший – за взаємною згодою сторін. Наприклад, якщо очевидно, що позичальник не може погасити кредит, кредитор може піти йому назустріч і списати частину боргу.
Другий варіант (найпоширеніший) – це списання за рішенням суду або на будь-яких інших законних підставах. Найчастіше саме так і відбувається списання боргів у МФО та банках.

Законні підстави для списання кредиту

На сьогоднішній день (середина 2024 року) є лише кілька законних підстав для списання заборгованості за кредитом. У тому числі, кредит можна не платити з деяких причин, пов'язаних з війною в Україні.
Кому списують борги за кредитами:

  • боржникам, які оголосили себе банкрутом та офіційною, що довели в суді свою повну неплатоспроможність (відсутність будь-яких грошових та майнових ресурсів для повернення кредиту);
  • клієнтам, які втратили можливість заробітку та здатність розпоряджатися боргами через проблеми зі здоров'ям – які довели свою непрацездатність/недієздатність внаслідок інвалідності (потрібні 1-а та 2-га групи інвалідності);
  • позичальникам, які втратили внаслідок військових дій майно, передане у заставу за кредитом.

Не слід виключати такий чинник, як термін позовної давності. Якщо кредитор протягом 3 років (з моменту подання позову) не зміг стягнути з позичальника заборгованість, це означає, що строк позовної давності минув і клієнт може розраховувати на списання боргу за цим фактом.

Списання кредиту в МФО

У більшості випадків, якщо позичальник не може сплачувати кредит, МФО пропонують альтернативні варіанти вирішення проблеми (пролонгація, рефінансування), які здатні збалансувати ситуацію.

Але це вдається не завжди. Бувають ситуації, коли такі альтернативи об'єктивно не здатні врегулювати проблему і МФО може ухвалити рішення на користь списання. Як списати борг з мікропозики?
Варіантів небагато:

  • офіційно зареєстрована смерть позичальника;
  • визнання боржника зниклим безвісти;
  • банкрутство (відсутність у позичальника доходу та ліквідних коштів на погашення кредиту);
  • незначна сума боргу (розуміння, що судовий розгляд обійдеться дорожче);
  • минув термін позовної давності.

Тож які МФО прощають борги? Питання є некоректним та відповіді на нього не існує. Немає таких кредиторів, які легко списували б заборгованість. Це відбувається суто в приватному порядку та відповідно до закону.

Як банки вирішують проблеми із боргами?

При настанні прострочення кредиту банк автоматично нараховує штрафні стягнення (пеню) у сумі щомісячного платежа. Пеня нараховує щодня, постійно збільшуючи суму боргу.
Також починається робота із проблемним клієнтом – дзвінки, СМС, повідомлення на роботу та інші методи впливу з метою змусити боржника погасити заборгованість. Якщо це не минає, банк може подати до суду.

Як банки вчиняють із боржниками?

Якщо санкційні методи не дають результату, можливі компромісні рішення між кредитором та боржником. Наприклад, банк, хай і неохоче, але цілком може погодитися на варіант із реструктуризацією кредиту.
Мається на увазі перегляд умов кредитного договору у бік поступок стосовно позичальника. Може бути зменшено відсоток, збільшено термін погашення і навіть списано частину боргу за згодою сторін.

Що робити позичальникам?

Перед тим, як шукати відповідь на питання, які МФО списують борги, слід врахувати одну просту річ. Навіть за рішення суду на користь боржника (зі списанням заборгованості), ця процедура дуже погано позначиться на його кредитній історії. Як списати борг у мікропозиці без негативних наслідків?
Якщо у вас проблема з виплатою кредиту, рекомендується не вдаватися до таких радикальних методів, як банкрутство. Найкраще рішення у будь-якій конфліктній ситуації – це компроміс. Як варіант можна оформити рефінансування – отримання нового кредиту на картку банку для закриття проблемного боргу.

Які МФО та банки прощають борги?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити