Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

18.03.2024

Кредит під час війни: чи можна не платити?

Не варто зайвий раз нагадувати, що рашистське вторгнення взимку 2022 року та подальші військові дії на території України призвели до колосальних втрат у сфері економіки та спричинили значні фінансові проблеми для більшості українців. Хтось втратив роботу і змушений був змінити професію. А деякі наші співгромадяни втратили свою домівку і майно. У світлі того, що відбувається, міркуючи з погляду кредитних відносин, у багатьох виникає питання, чи можна не платити кредити під час війни.

Чи можна не сплачувати кредит під час війни?

Після початку повномасштабного вторгнення, у ЗМІ часто мелькала інформація про ухвалений Верховною Радою закон, згідно з яким усі або майже всі кредитні борги списувалися, або нарахування відсотків за ними припинялося на час воєнних дій.
Прояснимо ситуацію станом на сьогодні. І заразом відповімо на запитання, чи можна не платити кредит під час війни. Цей закон передбачає списання кредитів лише стосовно позик, виданих під заставу майна і за умови, що це майно було знищено чи постраждало внаслідок військових дій.
А ще закон передбачає вагомі поблажки загалом стосовно боржників. На початок 2024 року за всіма кредитними зобов'язаннями діє заборона нарахування штрафних санкцій (пені, штрафів, неустойок) за прострочення платежів. При цьому тіло кредиту, а також відсоток за користування позиковими коштами повертаються згідно з кредитним договором.
Звідси висновок. Більшість фінансових боргів в Україні не зазнали особливих змін і мають сплачуватись у порядку, встановленому кредитним договором та чинним законодавством. За винятком штрафних санкцій, які не нараховуються.

Що буде, якщо не сплачувати кредит під час війни?

Як ми вже з'ясували, закон про кредити під час війни дає суттєві поблажки у вигляді відсутності штрафних санкцій, а також передбачає списання боргу у разі знищення заставного майна внаслідок воєнних дій.
Однак це не повинно викликати у позичальника вільне ставлення до своїх обов'язків щодо своєчасного повернення боргу. І ми пояснимо чому.
Що буде, якщо не платити кредит під час війни:

  • погіршення статусу позичальника – кредитор має повне право впливати на кредитний статус боржника, у тому числі передавати факт несвоєчасних платежів за позикою до бази УБКІ, що спричинить попадання порушника до «чорного списку»;
  • стягнення боргу через суд – кредитор має повне право подати до суду на неплатника з метою стягнення боргу (сума тіла кредиту + відсоток) у примусовому порядку, жодних заборон на це не існує.

Звідси робимо логічні висновки, що буде, якщо не платити кредит під час війни. Внесення до «чорного списку» означає складнощі з отриманням нових позик у майбутньому. Плюс банк чи МФО мають право стягнути свої гроші через суд.

Ризики щодо несплати за кредитом під час війни

Головним стимулом своєчасного внесення платежів за кредитом є можливе погіршення кредитної історії. Щодо фінансової сторони. Так, сьогодні штрафні санкції не працюють. Але ж ніхто не знає, що буде завтра. Після закінчення війни банк цілком може подати до суду на колишнього клієнта з проханням переглянути кредитну справу та стягнути відсоток штрафу, нарахований під час воєнного стану. Звідси логічний висновок – надійніше бути порядним та законослухняним, ніж навпаки.

Скільки діє кредит, якщо його не сплачувати?

Списання кредиту можливе лише у випадку, якщо гроші бралися під заставу автомобіля чи нерухомості, які були знищені внаслідок бойових дій. У будь-якому іншому випадку борг залишається активним до моменту його повної виплати позичальником на користь кредитора. Тим більше, якщо йдеться про споживчі позички та мікрокредити МФО на банківську картку, які не передбачають передачі майна в заставу.

Нарахування процентів за кредитом під час війни

Кредит під час військового стану надається як послуга, зберігаючи при цьому всі свої базові принципи (зокрема принцип платності). Те саме стосується і нарахування відсотків за кредитами, що відбувається в стандартному порядку – тобто щомісяця.

Примусове стягнення боргу за кредитним договором під час війни

Так, кредитор має право звернутися до суду для стягнення боргу з неплатника. Законодавчих обмежень цього немає. Зазвичай такий крок є крайнім заходом і застосовується лише в непробивних випадках, коли за боржником вже є велика заборгованість, при цьому він відмовляється співпрацювати з кредитором.

Як списати кредит під час війни – нюанси процедури

Тепер розглянемо єдиний варіант, як не платити кредит під час війни. Якщо у вас ситуація, описана вище (позичка була видана під заставу майна, що в результаті постраждала під час війни), ваші дії:

  • слід звернутися до банку з офіційною заявою про списання кредиту на відповідних підставах;
  • надати документи, що підтверджують знищення заставного майна внаслідок воєнних дій.

Також банк може потребувати підтвердження цільового використання позикових коштів, якщо це не було зроблено ним чи вами раніше.

Альтернативи списання кредитів за умов війни

Є альтернативні шляхи списання поточної заборгованості. Наприклад, реструктуризація боргу, що передбачає зміну умов кредитного договору, зокрема можливе часткове списання заборгованості.
Ще одним аргументом, як не платити кредит за карткою (або будь-який інший), є процедура банкрутства. Якщо людина доведе, що вона втратила всі кошти та можливостей для повернення боргу у неї немає, суд може анулювати її борги (повністю або частково).

Кредит під час війни: чи можна не платити?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити