Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

05.01.2024

Секрети банківських карт: як дізнатися банк за номером картки?

Здійснюючи безготівкові перекази з карткового рахунку важливо розуміти всі можливості платіжного інструменту. Навіщо? Ну, наприклад, у вас на руках лише номер картки і під час транзакції не вдається здійснити переказ через якісь обмеження. Або картка є платиновою, її можна використовувати навіть за кордоном, а ми про це й не знаємо. У цьому матеріалі з'ясуємо, як дізнатися банк за номером картки та які методи для цього використовуються.

Що приховує номер картки?

Головним ідентифікатором банківської картки є її PAN-код (primary account number) – унікальний номер платіжного інструменту, що вказаний на лицьовій стороні картки та виступає основним її реквізитом.

У більшості випадків PAN має вигляд ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ, тобто містить 16 цифрових знаків. Це типовий формат міжнародних платіжних систем.

Втім, 16 цифр по 4 блоки – це не жорстке правило, адже діапазон може змінюватись в межах 13-19 цифр (залежно від банку-емітента). Наприклад, 18 цифр мають миттєві платіжні засоби, а картки віртуальних систем можуть містити 15 знаків.

Тепер про черговість. Найважливішими є перші 6 чисел. Це і є BIN-код (bank identification number code). Саме ці числа відповідають на питання, як дізнатися який банк за номером картки.

Що означає перша цифра номера?

Перша цифра в BIN – це позначення платіжної системи, в рамках якої випущено та працює платіжний інструмент. Усі сучасні банківські картки підпорядковуються цьому формату (як в Україні, так і у світовій практиці).

В Україні діє 3 платіжні системи (у дужках вказані цифри ідентифікатори):

  • Visa (BIN починається на «4»);
  • MasterCard (BIN починається на «5»);
  • Простір (BIN починається на «9»).

У світі є багато систем грошових переказів зі своїми цифровими позначеннями на платіжних засобах.

Наведемо деякі відомі в Україні:

  • AmEx (BIN починається на «3»);
  • Discover (BIN починається на «6»).

У деяких випадках ідентифікатором може виступати не одне число, а перші дві цифри. Приклад – China UnionPay (62 чи 81).

Що означають 5 наступних цифр?

З першою цифрою розібралися, переходимо до п'яти, що залишилися. Вони також мають вагу при розшифровці (вказують тип картки, країну випуску, платіжну систему і не тільки), тому що все це закодована інформація про банк-емітент.

Якісь послідовності тут складно виділити, оскільки кожна фінансова установа використовує своє унікальне шифрування. Але саме за цими числовими знаками «впізнається» банк-емітент цього платіжного засобу. Спробуйте ввести ці числа в момент онлайн покупки, і ви в цьому переконаєтесь.

На прикладі 16-значного PAN, варто сказати кілька слів про інші цифри. За BIN-кодом слідує ще 10 знаків (з них 9 є ідентифікуючими, вони можуть містити інфо про рік випуску, регіон, а також якою є картка за типом та статусом – дебетова/кредитова, звичайна/голд/преміум тощо).

Останнє число називається контрольним. Воно є довільним та використовується для підвищення унікальності платіжного інструменту.

Як дізнатися банк за номером картки?

Як дізнатися якому банку належить картка за номером? Найпростіше використовувати для цього спеціальні сайти.

Приклади:

Використовуючи вищезгадані ресурси можна швидко дізнатися про платіжну систему, фінустанову, тип і рівень картки, а також країну випуску.

Приклад розшифровки картки

Як за номером картки дізнатися банк та іншу важливу інформацію? Як приклад візьмемо картку Монобанку.

Отже, номер – 4441 0123 4567 8901.

Що ми бачимо і про що нам говорять перші 6 цифр:

  • очевидно, що перед нами – карта платіжної системи Visa (оскільки перший знак – 4, не тільки через напис);
  • у мережі є популярний список BIN-кодів, за якими можна знайти банк-емітент (у нашому випадку 444101, 444111 та 537541 – це унікальні ідентифікатори Монобанку);
  • інші відомі в Україні фін. системи – ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен мають зовсім інші BIN-ідентифікатори.

Решта 10 чисел – 23 4567 8901 вказують тип платіжного засобу, валюту, номер рахунку, статус картки, регіон тощо.

Як розшифрувати картку в автоматичному режимі?

Якщо немає бажання морочити голову з теорією і вам просто потрібно знати, як перевірити якому банку належить карта і яка країна емітент, це можна зробити через спеціальний сервіс.

Спробуємо ресурс https://payspacemagazine.com/ru/bin-card/. Нижче можна побачити, що це кредитна карта типу Visa, а країна емітент – США.

На прикладі іншої банківської картки використовуємо ще один популярний ресурс https://bincheck.io/uk/bin-checker, який повною мірою відповідає на питання, як визначити, якому банку належить картка.

Тут можна побачити всю інформацію (платіжну систему, тип та статус картки), у тому числі вказується банк-емітент (Райффайзен).

Навіщо дізнаватися банк за номером картки?

Далеко не всі цікавляться питанням, як дізнатися за номером картки, якому банку вона належить. Зазвичай ця інфо потрібна тим, хто особисто не оформляв картку і не знає точно її параметри.

У деяких випадках не зайвим буде розуміти, яким банком видано платіжний інструмент контрагента (отримувача, якщо ви відправник, і навпаки).

Також знати банк необхідно для здійснення переказу грошей за купівлю товару або замовлення послуги (оплата через інтернет-магазин, особливо при онлайн-купівлі за кордоном).

Іноді BIN-код може бути потрібним для підтвердження особистості клієнта. Наприклад, під час дзвінка до служби підтримки.

А ще ця інформація може знадобитися, якщо у вас банально немає на руках платіжного засобу, а є лише реквізити. Найпопулярніша причина розібратися, як дізнатися якого банку картка за номером картки.

Секрети банківських карт: як дізнатися банк за номером картки?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити