Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

10.02.2024

У чому різниця між картами Visa та Mastercard?

Платіжні системи Visa та Mastercard є базовими для безготівкових переказів в Україні, а також найбільш популярними у світі. Відмінність візи від мастеркарду важко помітити в Україні. Однак ви зрозумієте різницю між ними, побувавши за кордоном. Умови конвертації у Visa та Mastercard суттєво відрізняються (ключовими факторами є тип валюти на карті та країна, в якій ми збираємося використовувати цей платіжний інструмент).

Що таке платіжні системи?

Платіжною системою (ПС) прийнято називати технічну інфраструктуру, а також комплекс програмних засобів та телекомунікаційних технологій, що в сукупності забезпечують безготівкові перекази як альтернативу реальним (очним) взаєморозрахункам.

Лише в Україні функціонує близько 10 платіжних систем. У світі їх існують трохи менше сотні. Найбільш популярними (як в Україні, так і у світі) є Visa та Mastercard, що забезпечують у всьому світі безготівкові взаєморозрахунки за допомогою банківських карток.

Типи платіжних систем

Незважаючи на велику кількість платіжних систем, класифікація їх базується всього на 2-х основних критеріях - регіональному охопленні та формі власності. Нескладно здогадатися, що Віза та Мастеркард є приватними та працюють на міжнародному ринку.

Звідси можна виділити платіжні системи:

  • державні та приватні;
  • локальні та міжнародні.

На відміну від локальних (регіональних), міжнародні платіжні системи обслуговують віртуальні грошові перекази по всьому світу. У цьому полягає відмінність карт Visa та Mastercard від платіжних інструментів вітчизняної системи “Простір”, наприклад.

Які основні відмінності Visa та Mastercard?

Карти Visa та Mastercard є найпопулярнішими у США (на них припадає майже 100% транзакцій), а також активно використовуються у країнах Європи (особливо в Італії та Іспанії, а також в Україні).

На українському ринку платіжні системи Visa та Mastercard відмінностей у особливостях функціонування практично не виявляють. Більшість українців використовує гривневі картки, через що взаєморозрахунки відбуваються без валютних операцій.

Різниця Віза та Мастеркард проявляється насамперед під час конвертації валют. І в цьому аспекті між ними виявляються серйозні відмінності.

Конвертація валют

У чому різниця Visa та Mastercard визначає конвертація валют (переведення гривні в долар/євро і не тільки). Незважаючи на те, що обидві системи є американськими, процедура конвертації валют у них суттєво відрізняється.

Особливості картки Visa:

  • для доларової картки конвертація в США відсутня, під час відвідин країн Європи використовується формат «долар-євро»;
  • для гривневої картки конвертація у форматі «гривня-долар-євро» для країн ЄС та «гривня-долар» на ринку грошових переказів США;
  • для карти в євро для країн ЄС формат конвертації "євро-долар-євро", у США - "євро-долар".

Особливості картки Mastercard:

  • для доларової картки конвертація в США "долар-євро-долар", при відвідуванні країн Європи "долар-євро";
  • для гривневої картки конвертація у форматі «гривня-євро» для країн ЄС та «гривня-євро-долар» на ринку грошових переказів США;
  • для картки в євро у країнах ЄС конвертація відсутня, у США – «євро-долар».

Звідси нескладно зрозуміти, у чому головна відмінність Visa від Mastercard. Віза явно заточена під американський доларовий ринок, тоді як Мастеркард виражено орієнтована на європейський.

Бонуси та переваги

Платіжні системи Віза та Мастеркард (в основному – карти Premium) пропонують розвинену програму лояльності, що може включати безкоштовні мед. та юр. послуги під час подорожі, допомога при втраті картки, різноманітні бонуси, програми знижок (кешбек) від компаній-партнерів тощо.

Класи карт Mastercard та Visa

Карти Mastercard та Visa можуть бути дебетовими та кредитовими, а також класифікуються за ступенями (класами). Відповідно до цього є картки Visa Classic/Gold/Platinum/Signature/Infinite та Mastercard Standard/Gold/Platinum/World Black Edition/World Elite відповідно.

Як відбувається списання грошей із картки?

На відміну від грошових переказів в Україні, списання коштів з гривневої картки із зарахуванням на зарубіжний рахунок відбувається не так швидко. Зазвичай ця процедура займає 1-3 операційні дні. Тут ключовим фактором виступає все та ж конвертація валют, під час якої кошти, що переказуються, спочатку блокуються, а лише потім списуються.

Якою карткою вигідніше користуватися?

Якщо розглядати з точки зору класу картки Visa або Mastercard, різниця між стандартними, просунутими та преміальними рішеннями є відчутною. Чим вищий статус карти, тим більше можливостей, бонусів та привілеїв вона надає. У цьому вартість оплати її обслуговування відповідно вище.

І все-таки, що краще – Visa чи Mastercard?

Отже, підбиваємо підсумки. Обидві платіжні системи демонструють паритет у технологічних та організаційних аспектах, при цьому є симетричними з точки зору валютної конвертації, якщо розглядати у якості осі ринки США та ЄС.

Карти Віза та Мастеркард орієнтовані відповідно на американський та європейський ринки. Важливо вибирати платіжний інструмент з урахуванням цих особливостей, щоб не сплачувати подвійну комісію за конвертацію валют.

У чому різниця між картами Visa та Mastercard?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити