0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

01.09.2024

5 найпоширеніших страхів українців перед мікрокредитами

Багато людей з побоюванням ставляться до оформлення мікрокредитів. Безумовно, цей фінансовий інструмент вимагає відповідального ставлення. Але при цьому довкола нього ходить безліч перебільшених чуток та історій, які не мають зв'язку з реальністю.

Перш ніж розібратися з основними міфами, слід дізнатися, що таке мікропозика. Це фінансова угода, під час якої мікрофінансова організація (МФО) позичає певну суму на зазначений період часу і під конкретний відсоток. Важливо, що мікропозики в першу чергу розраховані на невеликі суми та короткий часовий період.

МФО роблять те, що хочуть. Для них закон не писаний

Коли мова заходить про те, чим небезпечні онлайн-кредити, багато потенційних клієнтів насамперед переймаються тим, що МФО не працюють на законній основі. Їхня діяльність ніяк не регулюється, тому вони зможуть прописувати в договорах відверто шахрайські умови.

Про закони та хто регулює діяльність МФО

Насправді як і інші фінансові організації в Україні, МФО регулюються Національним Банком. З 2020 року компанії почали додаватись до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб. Таким чином кожен клієнт може самостійно перевірити, чи працює мікрофінансова організація, що цікавить його, на законних підставах.

Відповісти однозначно на те, чи небезпечно брати кредит онлайн не можна. Адже, по-перше, слід ретельно ознайомитися з кожним пунктом договору, а по-друге, обов'язково перевірити законність діяльності компанії та її репутацію.

Якщо вас цікавить, куди поскаржитися на МФО у разі порушення умов договору, написати відповідну заяву ви можете у поліцію чи Національний банк України.

У МФО «шалені» відсотки

Багато хто вважає, що кредити від МФО справді мають жахливі відсотки, через які можна дуже швидко загрузнути в боргах.

Під який відсоток ви оформляєте мікропозики

Безумовно, мікрокредитування – це фінансовий інструмент, який слід використовувати дуже обережно. Якщо прострочити погашення боргу, штрафні санкції збільшуватимуть суму заборгованості досить швидко. Ознайомитись з пенею ви можете, прочитавши попередньо кредитний договір.

При цьому процент кредиту не настільки високий. Найбільш невигідні пропозиції на ринку ледве сягають 2% на день. Тобто, позичивши 2000 гривень, ви виплачуватимете додатково 40 гривень. Наприклад, якщо період погашення заборгованості становить 7 днів, платіж становитиме 325,71 гривні.

Кредит під 0% – це пастка. Цього не може бути

Коли люди намагаються пояснити, у чому небезпека мікропозик, вони постійно посилаються на якісь хитрі умови та схеми, які мають обдурити клієнта. При цьому багато хто турбується не лише коли в умовах кредитування вказано високі відсотки. Люди також не довіряють МФО, які пропонують справді вигідний договір.

Безперечно, «кредит під 0%» – це маркетинговий трюк. Оскільки у такому разі відсоток становитиме як мінімум 0,1. Це радше символічна послуга, яка надається новим клієнтам компанії. Своєрідна акція, що дозволяє у тестових умовах перевірити мікрокредитування.

Важливо, що новим клієнтам рідко надають можливість оформити великі суми в кредит. Таким чином, сума кредиту під 0% рідко перевищує 5000 гривень.

Не встигну заплатити – борг продадуть колекторам

Ще одним важливим аргументом у дискусії «чим небезпечна мікропозика», вважаються дуже високі штрафи, а також можливість конфіскації майна. При цьому людей постійно лякають колекторами, які можуть загрожувати не лише безпосередньо позичальнику, а й близьким людям.

Що буде, якщо прострочити мікрокредит

Справді, кредитний договір, який ви підписуєте із МФО, передбачає пеню та штрафи за прострочення виплати боргу. У такому разі відсоток коливається у районі 2-4% щодня.

Безперечно, така ситуація неприємна. І розмір боргу може швидко збільшитися, якщо клієнт буде тягнути з його виплатою. Але при цьому штрафи не можуть нараховуватись нескінченно. На сьогоднішній день Закон України забороняє МФО нараховувати додаткову пеню, якщо її сума сягнула 50% від суми кредиту.

Щодо колекторів, мікрокредитні організації справді можуть продати їм заборгованість, якщо клієнт відмовляється платити. Проте в Україні з 2021 року діє закон, що регулює діяльність таких організацій. Вони не мають права загрожувати, шантажувати, обдзвонювати близьких людей та родичів, а також надавати інформацію про кредит, що не відповідає дійсності. Такі дії свідчать, що ви зіткнулися з шахраєм. У такому разі збирайте докази та вирушайте писати заяву до поліції.

Важливо, що колектор не має права забирати чиюсь власність. МФО також не має таких повноважень, оскільки такі організації не мають права видавати кредити під заставу.

МФО можуть продати шахраям дані та фотографії паспортів

Ще однією поширеною страшилкою є сумнівна конфіденційність. Багато людей стверджують, що МФО торгують особистими даними своїх клієнтів, дозволяючи шахраям оформлювати кредити на інших людей, а гроші забирати собі.

Проте процес реєстрації та верифікації нового користувача виключає таку можливість. Щоб отримати кредит у МФО, вам потрібно не просто надати скани паспорта та РНОКПП. Кредитор також вимагає вашого фото, де ви тримаєте паспорт в руках на сторінці з фотографією.

Багато компаній ще більше спростили процес верифікації. Вони надають можливість оформити кредит через BankID, що повністю виключає необхідність відсилати скани документів.

Щодо передачі особистої інформації клієнта третім особам, МФО не мають права на такі дії. Однак для впевненості обов'язково перевірте, чи є компанія у реєстрі. Додатково ознайомтесь із розділом кредитного договору «Політика конфіденційності» під час оформлення угоди.

Безумовно шахраї все ж таки мають можливість оформити кредит на вашу особу. Однак для цього їм знадобляться не лише ваші документи, а й номер телефону. Оскільки підтвердження часто надсилаються SMS-кодом на номер, який прив'язаний до особи BankID.

Отже, що таке онлайн позика? Це насамперед фінансовий інструмент, який дозволяє отримати певну суму грошей у максимально короткий час. Наскільки вигідною буде така угода, безпосередньо залежить від позичальника, який обов'язково повинен врахувати, яку саме суму він зможе віддати. І скільки часу йому на це знадобиться.

Відповідально ставтеся до зберігання особистої інформації, обов'язково перевіряйте МФО та умови договору, і тоді ви зможете розраховувати на вигідну угоду.

5 найпоширеніших страхів українців перед мікрокредитами
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити