Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

18.07.2023

Чарджбек - що це і як працює?

Безготівкові розрахунки стали основою взаємодії між продавцем та покупцем, поступово витісняючи готівковий обмін. Однак ніщо не ідеальне і часом виникають ситуації, коли переказ грошей доводиться оскаржувати. Зокрема можна вдатися до процедури, яка називається чарджбек. Чарджбек – це можливість опротестувати грошовий переказ та повернути свої гроші у разі незгоди з правомірністю транзакції.

Види чарджбеків

У зв'язку з різноманіттям ситуацій, через які виникають розбіжності щодо факту правомірності грошових переказів, можна назвати кілька випадків, коли доречно звернутися до банку з проханням зробити чарджбек при переведенні з картки на картку.

Fraud (шахрайство)

Найчастішою причиною (понад 70% випадків) є шахрайство. Наприклад, ви хочете купити в інтернет магазині ексклюзивний товар. Покупка вимагає попередньої оплати. Ви оплачуєте, чекаєте… посилка не приходить. При спробі зв'язатися із продавцем він не відповідає. Висновок – шахраї. У такому разі слід звернутися до банку із проханням оформити повернення грошей чарджбек.

Consumer Disputes (споживчі суперечки)

Другим за частотою (близько 20%) є конфлікт між покупцем і продавцем, коли товар доставлений або надана послуга, але є питання. Зазвичай суперечка виникає у зв'язку з претензією клієнта щодо характеристик товару, і навіть з оперативністю доставки, якістю обслуговування тощо. У подібній ситуації можна оформити заяву на чарджбек із проханням повернути гроші, сплачені за товар чи сервіс неналежної якості.

Authorisation (авторизація)

У разі несанкціонованого використання банківської картки також можна звертатися до банківської установи з проханням повернути ваші гроші. Якщо з р/р були переведені кошти без відома власника картки і це можна довести, банк повинен зробити чарджбек.

Processing Errors (процесингові помилки)

Під час грошових переказів (та й загалом у роботі з клієнтом із взаєморозрахунків) трапляються помилки. Найчастіше йдеться про подвійне списання коштів з платежу. За фактом будь-якої процесингової помилки доречно просити банк про повернення грошей.

Як працює чарджбек?

Процедура чарджбек (chargeback – зворотний платіж) діє майже у всіх банківських установах. Особливо це зручно для користувачів системи Visa та Mastercard. Термін актуальності послуги – 120 днів після проведення оскаржуваної транзакції. Оплата зазвичай не стягується, але у деяких випадках може бути комісія.

Коли можна здійснити зворотний платіж?

Сторнувати переказ із поверненням грошей можна у різних ситуаціях. Більшість їх пов'язані з діями шахраїв, а також у деяких випадках повернення здійснюється при доведених процедурних помилках.

Типові ситуації, коли актуальна послуга чарджбек:

  • інтернет магазин виявився шахрайським ресурсом (продавець взяв гроші за товар, при цьому не зробив відвантаження та не виходить на зв'язок);
  • товар доставлений, але він неналежної якості або не відповідає заявленим характеристикам;
  • несанкціонований платіж із банківської картки;
  • подвійне списання коштів із транзакції;
  • розбіжність дат платежу та транзакції;
  • розбіжність підписів на чеку.

Чарджбек при шахрайстві – класичний випадок. Тут два варіанти: або кошти були списані без відома власника картки, або перший пункт зі списку (інтернет-магазин не виконав відвантаження). Помилки процесингового характеру трапляються відносно рідко (5%).

Також чарджбек працює на ринку онлайн-трейдингу. При необґрунтованому блокуванні користувача з боку брокера поверненням грошей займаються профільні юридичні компанії.

Що потрібно зробити, щоб повернути гроші через чарджбек?

Якщо виникла конфліктна ситуація і потрібно зробити чарджбек, як оформити цю послугу можна дізнатися далі у матеріалі. Послідовність включає спроби розібратися з одержувачем особисто, а також безпосередньо процедуру сторнування платежу та повернення грошей відправнику.

1. Спробуйте вирішити проблему з продавцем самостійно

Перш ніж звертатися з проханням по чарджбеку, слід обов'язково спробувати вирішити питання з продавцем особисто. Банк просто не стане розглядати суперечку, якщо ви не доведете, що намагалися вирішити проблему самостійно.

2. Подайте у свій банк заяву на повернення

Процедура чарджбек починається зі звернення платника до банку з проханням здійснити повернення коштів на картку або р/р з однієї з причин, перерахованих вище за текстом. Слід оформити та подати заяву з описом прохання та її докладним обґрунтуванням (чеки, квитанції, листування електронною поштою з продавцем тощо). Зробити це потрібно протягом 120 днів із моменту транзакції.

3. Дочекайтеся рішення банку

Банк має право розглядати заявку протягом 30 днів для переказів по Україні. Якщо конфлікт пов'язаний із транзакцією за кордон, термін розгляду збільшується до 60 днів. Важливо вкластися в даний часовий інтервал, а також надіслати документи, що підтверджують відмову одержувача повернути гроші та все, що може бути обґрунтовувати неправомірність переказу. Слід пам'ятати, що чарджбек без попередньої оплати не здійснюється. Лише за фактом перерахування коштів.

4. Отримайте повернення грошей

Якщо банк покупця має підставу для запуску процедури чарджбека, він передає запит на повернення платіжній системі. Платіжна система зв'язується із банком продавця. Той проводить розслідування і якщо неправомірність дій з боку одержувача грошей встановлена, списує зазначену суму з його рахунку та за допомогою платіжної системи повертає її банку покупця.

Що втрачає підприємець при чарджбеку?

Під підприємцем мається на увазі одержувач грошового переказу. У випадку процедури чарджбек продавець втрачає не тільки суму платежу за товар/послугу, але також і комісію за еквайринг.

Крім того, в рамках боротьби з шахраями платіжні системи відстежують частоту подібних випадків за контрагентами, накладаючи штрафи на одержувачів переказів із високою кількістю наступних чарджбеків.

Як захиститись від небажаного чарджбека?

Декілька порад власникам інтернет магазинів. Щоб уникнути непорозуміння з покупцями та пов'язаними з цим грошовими втратами, слід надавати вичерпну інформацію про товар чи послугу, а також своєчасно реагувати на претензії клієнта. Це позбавить наслідків такої банківської операції, як примусове повернення грошового переказу покупцю – чарджбек.

Чарджбек - що це і як працює?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити