Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

25.05.2024

Що таке кредитний портфель?

Розглядаючи банк із точки отримання кредиту, позичальнику важливо розуміти, наскільки він (банк) надійний як кредитор. Скажімо одразу – на сьогоднішній день немає можливості дізнатися про рейтинг банку або МФО будь-яким офіційним запитом. Ми можемо судити про рівень успішності фінансової установи лише на підставі відгуків та деяких показників її діяльності (ставка відсотка, вимоги до клієнта, рівень лояльності тощо). Збірним параметром, що показує ступінь благополуччя кредитора, є його кредитний портфель.

Кредитний портфель та його види

Кредитний портфель (КП) - це кількість кредитних договорів, які на момент оцінки знаходяться на балансі фінансової установи. Простими словами, це сукупність усіх кредитів, які були видані та непогашені на момент аналізу.

Прибутковість кредитного портфеля показує, наскільки фінансова установа є успішною, якими є масштаби її діяльності у сфері кредитування, у тому числі відображає ефективність його роботи по кредитах у грошовому еквіваленті.

З погляду аналізу стану, можна виділити 3 типи КП:

  • Оптимальний

Назва говорить сама за себе. Такий КП передбачає фінансову стійкість кредитної організації та її готовність досягати всіх поставлених економічних цілей за рахунок високого рівня ліквідності. Також оптимальний КП демонструє реалізацію економічної політики кредитора з максимальними показниками прибутковості та за мінімальних ризиків.

  • Збалансований

Показує прагнення банку досягти вигод шляхом лавірування між отриманням найбільшого прибутку та збільшенням кількості ризикованих операцій (середнього ступеня ризику). Такий підхід демонструє бажання кредитора покращити свої позиції на ринку у відносно стислий термін за рахунок невеликих ризиків, але без небезпеки для себе.

  • Ризик-нейтральний

Показує бажання банку насамперед мінімізувати ризики за рахунок посилення умов кредитування, при цьому дохідність не є пріоритетом. Типовий мінімалістичний підхід (менше проблем = менше грошей = profit).

Звідси можна зробити відповідні висновки щодо успішності того чи іншого кредитора. Найбільш успішні учасники ринку мають оптимальний кредитний портфель, що дозволяє їм видавати найбільшу кількість кредитів - тобто охоплювати найбільшу клієнтську аудиторію за рахунок кращих умов кредитування (мінімальні вимоги, менший відсоток, можливість дострокового погашення тощо).

Стадії формування якісного кредитного портфеля

Кожна фінансова установа формує свій кредитний портфель на основі тих цілей та завдань, які були поставлені перед нею у рамках розробленої стратегії та обраної економічної моделі.

Поетапно це виглядає так:

  1. Визначення лімітів – аналіз безлічі факторів (загальна кількість потенційних клієнтів, рівень ліквідності заставного майна, частка участі у кредитуванні сфер з низьким ступенем надійності тощо) з метою мінімізації ризиків.
  2. Відбір суб'єктів кредитування – оцінюється рівень платоспроможності кожного клієнта виходячи з фінансових показників його діяльності.
  3. Аналіз станів КП – ведеться моніторинг чинників (кількість проблемних кредитів, загальний рівень ризику, умови кредитування – відсоток, терміни, покриття), які впливають на якість кредитного портфеля банку.

З отриманих даних кредитор оцінює перспективи та ризики, зокрема визначає величину резервів, необхідні покриття проблемних кредитів. Звідси розраховується ефективна відсоткова ставка, що забезпечує покриття всіх витрат на кредит.

Що входить у кредитний портфель мікрофінансової організації?

Якщо говорити про МФО, тут все те саме, що й у випадку з банком. Кредитний портфель простими словами - це сума всіх позик, виданих мікрофінансовою організацією. Поки борг активний (не закритий боржником), він входить у кредитний портфель МФО. При цьому в КП не враховуються позички, надані державним фондам та іншим кредитним установам, а також деякі проблемні позики.

Управління кредитним портфелем

Як найважливіший параметр діяльності підприємства кредитний портфель МФО вимагає постійного моніторингу. Для кращого управління КП мікрофінансові компанії систематизують і контролюють даний компонент, у тому числі – ранжують боргові зобов'язання за категоріями, коригують політику надання мікрокредитів відповідно до реалій ринку, ведуть аналіз показників власної діяльності тощо.

Як провести аналіз кредитного портфеля мікрофінансової компанії?

Позичальнику важко оцінити стан кредитного портфеля МФО. Це можна зробити лише на підставі внутрішніх фінансових показників підприємства. Наприклад, розрахунок прибутковості КП здійснюється шляхом співвідношення всіх доходів за кредитами на конкретну дату загальної суми кредитного портфеля. Але ця інформація доступна лише менеджменту МФО. Позичальник може оцінювати ступінь надійності кредитора лише з погляду зі сторони (з урахуванням відгуків інших клієнтів, і виходячи зі свого особистого враження).

Що таке кредитний портфель?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити