0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

06.09.2024

Що таке страхування кредиту та які програми є в Україні?

Страхування кредитів – це інструмент, який вигідний як фінансовій організації, так і позичальнику. Це договір, який передбачає, що у разі смерті чи втрати клієнтом працездатності його борг погашається страховою компанією.

Таким чином банк отримує 100% гарантію повернення вкладених грошей, а позичальник позбавляється ризику отримати судовий позов або штрафи, передбачені кредитним договором.

Страхування кредиту: як і навіщо оформляти страховку

Оформлення страховки доступне в тій же фінансовій організації, з якою ви укладаєте кредитний договір. Банки та кредитні організації часто співпрацюють із певними страховими компаніями. Тому в такому випадку клієнти можуть розраховувати на зниження процентної ставки або інші вигідніші умови.

Якщо ж говорити про причини оформлення такої послуги, страховка кредиту дозволить значно спростити життя у разі непередбаченої ситуації. При цьому вартість послуги зовсім невисока. Вона точно не стане суттєвим навантаженням на бюджет вашої родини.

Як працює та що дає страховка кредиту

Якщо вас цікавить, що таке фінансовий захист за кредитом, страховка є одним із її різновидів. Фактично вона передбачає певні ситуації, які впливають на платоспроможність клієнта. Якщо вони наступили, страхова компанія зобов'язується самостійно повністю чи частково (залежно від умов договору) виплатити борг банку замість позичальника.

Отже, ви довідалися, що дає страховка кредиту. Однак важливо пам'ятати, що страхова компанія виконуватиме зобов'язання щодо виплати лише в тому випадку, якщо ситуація відповідає страховому випадку. Саме тому слід обов'язково ознайомитись з договором, а саме зі списком умов, за яких клієнт зможе розраховувати на виплату. Також страховий поліс може передбачати винятки, за яких страховик має право відмовити у виплаті.

Які види страхування бувають

Види страхування залежать від того, які страхові випадки бувають. Таким чином можна виділити два основні різновиди:

  1. Страхування життя та здоров'я. Тут усе дуже просто. Відшкодування передбачено у разі смерті, а також втрати працездатності внаслідок хвороби чи нещасного випадку. При цьому сума виплати залежить від масштабу отриманих збитків. Наприклад, якщо позичальник помер, страхова компанія повністю сплачує борг. Сума виплати зменшується залежно від встановленої інвалідності, серйозності травми захворювання тощо.
  2. Страхування у разі втрати роботи або постійного джерела доходу. Ці умови також досить прості. Якщо позичальник втратив роботу в результаті звільнення, припинення існування організації або інших причин, що не залежать від нього, він зможе розраховувати на тимчасову підтримку від страхової компанії, яка певний період часу погашатиме платежі за кредитом.

Чи потрібна страховка, якщо хочу оформити іпотеку

Якщо вас цікавить, чи можна відмовитися від страховки за кредитом при оформленні іпотеки, то ні, таке право позичальнику не надається. На сайті НБУ навіть передбачено окрему згадку про це.

Тут важливо пам'ятати, що банк не має права нав'язувати вам договір тільки з однією страховою компанією. Фінансова установа має надати вам список різних фірм. У такий спосіб ви зможете підібрати комфортний для себе варіант.

Чи потрібно оформлювати страховку, якщо я беру автокредит

Існує обов'язкове і необов'язкове страхування. При цьому воно працює за різним принципом, тому з доступними варіантами варто ознайомитися заздалегідь.

Страхування ОСЦПВ

ОСЦПВ відноситься до обов'язкового автомобільного страхування. Основною особливістю такого полісу є те, що застраховується відповідальність власника транспортного засобу перед третіми особами. Наприклад, якщо через дії водія постраждало здоров'я чи майно людини.

Страхування КАСКО

Страхування КАСКО є необов'язковим. Проте це корисний поліс як для позичальника, так і для банку. Він передбачає виплату відшкодування у разі ДТП, стихійного лиха, вибухів, незаконних дій третіх осіб (викрадення, вандалізм) тощо.

Чи можна відмовитись від страховки

Багато людей цікавить кредит без страховки, що це таке - можна дізнатися дуже просто. У процесі оформлення позики ви можете відмовитись від оформлення страховки. Важливо, що у певних фінансових установах у такому разі може підвищитися відсоткова ставка.

Дізнаватись, як розрахувати страховку за кредитом не потрібно. У більшості банків весь процес автоматизовано. Тому різницю у вартості можна уточнити у співробітника фінансової організації.

Також розірвання страховки за кредитом доступне після його оформлення протягом 14 днів.

Страхування кредитів в українських банках

Українські банки пропонують різні умови у разі оформлення страховки на кредит.

Наприклад, Приватбанк співпрацює з такими фірмами, як Uniqa, VUSO, ARX Life. Послуга може пропонуватись не тільки при оформленні кредиту, але й при оформленні картки з кредитним лімітом. Інші банки також мають партнерів. Дізнатися більше про доступні умови можна на офіційних веб-ресурсах фінансових організацій та консультації з представником компанії.

Що робити при настанні страхового випадку

При оформленні поліса позичальник отримує спеціальну пам'ятку, де зазначено, що робити під час настання страхового випадку. Там вказано контактні дані фірми, а також описано порядок дій для кожної ситуації, передбаченої страховкою.

Після оповіщення компанії вам за певний проміжок часу потрібно зібрати пакет документів на отримання компенсації. Список включає: страховий договір, заяву за формою організації, скан паспорта, документи, що підтверджують настання страхового випадку.

Якщо вас цікавить, чи можна застрахувати кредит, що діє, така можливість у більшості випадків існує, оскільки це вигідно банку. Зверніться до представника компанії, щоб обговорити всі деталі.

Що таке страхування кредиту та які програми є в Україні?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити