Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

28.02.2023

Що таке та як працює пролонгація позики в Україні?

Якщо виникає необхідність фінансового підживлення бюджету, кредит може стати справжньою паличкою рятівницею. Однак життя сповнене неприємних несподіванок і далеко не завжди вдається розрахувати свої сили. Іноді виникає ситуація, коли позичальник неспроможний виконати свої зобов'язання перед кредитором у встановлений термін. У такому разі МФО може задіяти програму лояльності, зокрема – пролонгацію кредиту.

Що таке пролонгація кредиту?

У своєму прагненні допомогти клієнту у подоланні фінансових труднощів, МФО може запропонувати вихід із ситуації у вигляді такого компромісу, як пролонгація мікропозики.

Це індивідуальний підхід з боку кредитора, в рамках якого компанія готова піти на продовження терміну погашення, а іноді – коригування відсотка та суми оплати – з метою, аби боржник не вліз у прострочення та не став проблемним.

Відповідаючи на запитання, що таке пролонгація кредиту, варто наголосити на важливості ініціативи від самого споживача. Тільки благонадійний клієнт, який завчасно звернувся за допомогою до свого кредитора, може розраховувати на відстрочку платежів.

Переваги пролонгації

Варто розглянути, що таке пролонгації кредиту з точки зору позичальника, та які вигоди від цього отримують обидві сторони.

Що таке пролонгація для позичальника?

  • можливість виплачувати кредит на лояльніших засадах без порушення умов договору;
  • запобігання штрафним санкціям (пеня на залишок суми позики), які неодмінно слідували б за порушення умов кредитної угоди;
  • можливість уникнути погіршення кредитної історії, таким чином зберегти статус благонадійного позичальника.

Що таке пролонгація для кредитора?

  • можливість допомогти клієнту, зокрема зберегти його поточний кредитний рейтинг;
  • залишити клієнта у сфері своєї діяльності, не спонукаючи його шукати кошти на стороні (у банку чи десь-інде);
  • за допомогою програм лояльності підвищити власний статус на ринку кредиторів.

У рамках такої співпраці, коли обидві сторони виявляють солідарність та взаємну участь, навіть попри фінансові проблеми боржника, можна зберегти партнерські відносини без взаємних втрат.

Процедура пролонгації мікропозики

У деяких випадках може спрацьовувати автоматична пролонгація договору позики, якщо МФО працює за таким принципом, і ця умова була зазначена у кредитному договорі. У більшості ситуацій боржник повинен сам звернутися до кредитора, сформулювавши своє прохання у відповідній формі.

Коли потрібна пролонгація кредиту?

Слід пам'ятати, що дана послуга хоч і є загальнодоступною, зловживати нею все ж таки не варто. Чому, буде роз’яснено пізніше. При цьому будь-який позичальник, якщо з ним раніше не було проблем, може скористатися правом пролонгації.

Найбільш поширені ситуації, коли доречно звертатися до МФО щодо пролонгації кредиту:

  • втрата постійного джерела доходу;
  • затримки щодо виплат ЗП на роботі;
  • проблеми зі здоров'ям, які потребують вагомих витрат;
  • втрата майна внаслідок нещасного випадку або дій 3-х осіб;
  • неможливість своєчасної оплати при виїзді за кордон.

У більшості випадків кредитор лояльно ставиться до подібних запитів. Іноді дана послуга може передбачати реструктуризацію кредиту, якщо позичальник дає зрозуміти, що він неспроможний віддати борг навіть за умов продовження терміну дії договору. Тоді МФО може переглянути умови погашення, хоча подібна практика є крайнім заходом.

Скільки разів можна робити пролонгацію?

Більшість МФО в Україні не ставлять жорстких лімітів щодо продовження термінів виплати кредиту. Пролонгація мікропозики є загальнодоступним бонусом, яким можна скористатися будь-якої миті і стільки разів, скільки потрібно для стабілізації виплат.

Але, безумовно, у межах розумного. Кредитор завжди готовий розглянути прохання клієнта щодо пролонгації мікропозики, приймаючи рішення в індивідуальному порядку та з урахуванням всіх нюансів (ліміт пролонгацій за договором, кредитний рейтинг позичальника, поява нових позик на стороні тощо).

Як оформити пролонгацію кредиту?

Як і з процедурою отримання кредиту, пролонгація позики МФО оформляється в режимі онлайн на офіційному сайті кредитора (в особистому кабінеті користувача).

Сама процедура включає наступні кроки:

  • слід зазначити бажаний період продовження договору, скоригувавши термін відстрочення кінцевого платежу;
  • необхідно заплатити за надання послуги, як правило, у вигляді відсотка від тіла кредиту або певної суми (залежить від того, що саме зазначено у договорі).

У якості відповіді на запит позичальник отримує оновлені дані щодо своєї кредитної угоди, а також інформується про свої подальші дії. Як саме це відбувається?

Можливе коригування основного договору, або автоматична генерація додаткової угоди. Боржник або отримує інформацію за фактом в особистому кабінеті, або повинен оформити пролонгацію в регіональному представництві кредитора. Деталі залежать від конкретного МФО.

У яких випадках МФО може відмовити у пролонгації?

Попри те, що МФО в більшості випадків схильні задовольнити прохання боржника щодо продовження термінів кредитної угоди, є ситуації, коли кредитор цілком може відмовити у наданні послуги.

Відмова може бути, якщо:

  • позичальник раніше брав відстрочку і при цьому порушував умови угоди;
  • виявлено фальсифікацію даних під час повторної перевірки боржника;
  • клієнт вже вичерпав свій ліміт за програмою лояльності (зазначається у договорі).

Будь-який із перерахованих факторів є приводом для відмови з боку МФО. А при виявленні надання клієнтом неправдивої інформації про себе, кредитна компанія має право без пояснень внести його до «чорного списку» УБКІ.

Що таке та як працює пролонгація позики в Україні?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити