0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

25.09.2024

Як усунути ситуацію з постійними дзвінками від колекторів?

Набридли дзвінки колекторів? Тоді ця стаття буде вам цікавою. Колекторський бізнес розквітнув у 2000-х, коли на банківському ринку України остаточно утвердився кредит як нова фін. послуга. В умовах конфліктів між кредитором і позичальником, що часто виникають, банк не завжди справлявся із завданням стягнення заборгованості. Так з'явилися колекторські компанії, які викуповують борг у кредитора і надалі самостійно працюють із боржником.

Чому дзвонять колектори?

Що робити, якщо атакують колектори? Так чи інакше, представники такого роду діяльності можуть звернутися до вас із претензією лише в тому випадку, якщо бачать для цього підставу. А підстав для цього у них не так багато.
Варіантів всього три:

  • у вас дійсно є заборгованість, яку ви тривалий час ігноруєте (не вносите платежі, не йдете на контакт із кредитором тощо);
  • сталася помилка (на вас оформили кредит без вашого відома, співробітник банківської установи не завершив операції після закриття вами позики тощо);
  • ви виступаєте поручителем і у колекторів є ваш контакт за їх заборгованістю (відповідь на запитання, навіщо дзвонять колектори якщо немає боргів).

В останніх 2-х випадках доведеться витратити чимало часу та сил, щоб довести свою непричетність до цього питання. Звідси важливо також розуміти, що робити, якщо дзвонять колектори за чужим кредитом.

Як відвернутися від колекторів?

Що робити, якщо постійно дзвонять колектори? Головне питання у тому, на чиєму боці закон. Якщо у вас справді є борг і колекторська компанія має право на його стягнення, при цьому її співробітники діють у рамках закону, слідує:

  • вийти на контакт (відповісти на дзвінок, можна навіть самостійно передзвонити після отримання письмового повідомлення);
  • під час розмови постаратися знайти компроміс (переговорити, попросити про відстрочку, скласти план закриття боргу тощо).

Далі слід знайти кошти для виплати кредиту (позичити у близьких або піти на рефінансування кредиту), оскільки якщо вам дзвонять колектори, значить далі тягнути вже нікуди. Потрібно терміново вирішувати питання.

Як розмовляти з колектором?

Що робити, якщо дзвонить колектор? Головне, не панікувати. Слід дізнатися, що це за компанія (назва, адреса, чи є вона в реєстрі колекторських компаній НБУ), які причини дзвінка, а далі – все як було зазначено пунктом вище (йдемо на контакт, намагаємося не лаятися, шукаємо компроміс і не провокуємо колектора на конфлікт без крайньої потреби).

Чи варто вірити в погрози колектора?

Якщо, незалежно від ступеня вашої провини, служба стягнення поводиться неналежним чином (дзвонять колектори з різних номерів, намагаються загрожувати вам, залякують ваших близьких, обіцяють продати заставу, заарештувати ваші рахунки тощо), ведемо себе так.

Права та заборони в роботі колекторів

По-перше, слід знати закон та деякі правила, що стосуються роботи колекторського бізнесу, включаючи їхні права та обов'язки, а головне – чітко розуміти свої права та обов'язки з позиції боржника.

У зв'язку з цим відзначимо 2 головні тези:

  • до офіційного рішення суду щодо стягнення боргу, ніхто не має права робити це стосовно вас примусово (шляхом блокування або зняття коштів з р/р, продажу вашого майна тощо)
  • якщо ви військовослужбовець, тимчасово переміщена особа (ВПО), а також якщо ви офіційно займаєтеся волонтерською діяльністю, закон забороняє колекторам працювати з вами щодо стягнення заборгованості.

Також не зайвим буде знати, коли мають право дзвонити колектори. Вони можуть виходити на контакт із вами з 7.00 до 22.00. У більшості випадків знання своїх прав – це найкращий засіб, як позбутися дзвінків колекторів. Особливо якщо вони поводяться не в рамках закону.

Що робити у разі порушення прав боржника?

Якщо ви чітко розумієте, що дії колекторської служби щодо вас є неправомірними, є цілком робочий алгоритм дій. Для початку виходимо на контакт (відповідаємо на дзвінок/приймаємо відвідувачів, якщо самі прийшли).
Далі:

  • дізнаємось назву колекторської контори;
  • з'ясовуємо суть претензії;
  • фіксуємо порушення (аудіозапис розмови, скріншот листа із погрозами, відеозапис на камеру телефону);
  • пишемо скаргу керівництву компанії, додаючи докази порушення ваших прав;

Куди ще можна звернутися, якщо дзвонять колектори? Якщо лист в офіс компанії не спрацював, пишемо скаргу прямо в НБУ (через чат-бот або онлайн форму на їхньому сайті). Це найвірніший спосіб як позбутися колекторських дзвінків, якщо вони неправомірні щодо вас.

Які існують універсальні методи боротьби з колекторами?

Тут все просто. Якщо незважаючи на неправомірність своїх дій, колектори все одно насідають, єдина порада – припинити всі контакти з ними та звернутися до досвідченого юриста, а далі – до суду. Якщо колектори мають право на претензії до вас, робимо, як сказано тут. Інших способів вирішити цю проблему немає.

Як усунути ситуацію з постійними дзвінками від колекторів?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити