Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

01.06.2024

Як дізнатися, чи є я у чорному списку боржників?

Розглядаючи можливість надання позики, фінансова установа всебічно аналізує клієнта. Кредитор зважує вигоди, а також можливі ризики, пов'язані з видачею грошей у борг. Крім перевірки платоспроможності, банки обов'язково перевіряють списки боржників. Наявність позичальника у «чорному списку» означає статус неблагонадійного платника. Таким претендентам кредити, як правило, не видають. У даному матеріалі розглянемо питання всебічно – зокрема дізнаємося, чи можна отримати кредит, якщо в чорному списку є твої дані.

Що таке «чорний список боржників»?

Чорний список – це реєстр позичальників з поганою кредитною історією, а також неблагонадійних платників комунальних, орендних, освітніх та деяких інших послуг. Цю інформацію можна знайти у будь-якому бюро кредитних історій (БКІ). Крім того, дані щодо проблемних клієнтів ведуть самі фін. установи.

Типи баз боржників за кредитами

Якщо говорити про реєстри неплатників з погляду гласності, ці списки можна розділити на дві категорії – внутрішні бази фінансових установ та реєстри кредитних бюро, відкриті для загального доступу.

Як перевірити себе на чорний список у банку чи МФО? До засобів інформації загального доступу можна віднести:

  • бюро кредитних історій (УБКІ, ПВБКІ, МБКІ, УКБ) – приватні компанії, діяльність яких базується на постійному обміні інформацією з фінансовими установами для підтримки в актуальному стані баз даних по всіх платниках в Україні (у тому числі в базах бюро можна переглянути чорний список за проблемними кредитами);
  • єдиний реєстр боржників України (ЕРДУ) – єдиний державний реєстр, у якому зберігається інформація про неплатників, щодо яких було відкрито виконавче провадження.

Окрім загальнодоступних баз, усі фінансові організації (банки, ломбарди, МФО, кредитні спільноти) ведуть свої власні реєстри проблемних боржників. Якщо йдеться про банк чи МФО, подивитися чорний список можуть лише співробітники фінустанови.

Чорний список мікрофінансових організацій

Як і банки, мікрофінансові організації ведуть статистику свого досвіду роботи з клієнтами, звідси є таке поняття, як чорний список МФО. На підставі цих даних МФО ведуть обмін з БКІ, а також приймають рішення щодо кредитних заявок, що надійшли.

Хто потрапляє до чорного списку мікрофінансових організацій:

  • фінансові шахраї, викриті у спробі чи факті оформлення кредиту на сторонню особу;
  • позичальники, які порушили умови кредитної співпраці з МФО, у тому числі з простроченням платежів по мікрокредиту понад 30 днів;
  • клієнти інших фін. установ із затяжною заборгованістю (понад 2 роки), стосовно яких відкрито судове провадження та справи яких були передані колекторам;
  • позичальники, які за поточний рік допустили загальний термін прострочок за кредитами понад 90 днів.

Ці правила є узагальненими, оскільки всі МФО дотримуються власних принципів роботи з проблемними позичальниками. У будь-якому випадку «чорні списки» мікрофінансових організацій, як і у випадку банківських установ, є закритою інформацією для внутрішнього користування.

Як перевірити, чи є ви у реєстрі боржників?

Більшість позичальників може не турбуватися щодо цього. Як подивитися чорний список може цікавити тих, хто раніше мав проблеми з погашенням позик. Якщо потрібно перевірити свій кредитний статус, найзручніше це зробити через вибірку з бази даних Українського бюро кредитних історій (УБКД).

Чи можна перевірити себе у чорному списку до моменту подання заявки на кредит?

Як зрозуміти, що ти у чорному списку УБКІ? Процедура займає небагато часу. Слід зайти на сайт УБКІ, вибрати розділ «Кредитний рейтинг», натиснути кнопку «Отримати» – з'явиться форма зворотного зв'язку, де потрібно буде ввести номер телефону та дату народження.

Вводимо, підтверджуємо перевірним СМС, заходимо у свій профіль. У профілі можна ознайомитися із загальною інформацією щодо всіх кредитів (поточних та будь-коли виданих), у тому числі є графа про наявність кредитних заборгованостей із зазначенням кредитного статусу.

Як не потрапити до бази боржників банків?

Найчастіше потрапити до чорного списку неплатників кредитів можна лише з власної необережності. Щоб захистити себе від подібних проблем, слід бути порядним із кредиторами та відповідально ставитися до статусу боржника. Також важливо дотримуватись фінансової та юридичної дисципліни (тверезо оцінювати можливості свого доходу, а також берегти особисті дані від сторонніх очей).

За що неплатник може потрапити до чорного списку?

У 95% випадків причиною потрапляння до реєстру неблагонадійних платників стає несвоєчасне внесення щомісячного платежу за кредитом. У деяких випадках можна мати подібні проблеми через зловмисні дії третіх осіб (якщо шахраї оформили на вас позику без вашого відома).

Що робити, якщо ви в чорному списку банківських боржників за кредитом?

Як перевірити чорний список боржників ми з'ясували, головне питання тепер – що із цим робити. Варіантів насправді не так багато. Найоптимальніший – взяти онлайн кредит від МФО.

Як вибратись із чорного списку?

Що робити, якщо ти у чорному списку банку і хотів би покращити з ним стосунки? Як варіант – попросити банк провести реструктуризацію позики зі зміною умов (зменшенням відсотка, пролонгацією терміну) на більш лояльні.

Реструктуризація в даному випадку – можливість знайти компроміс у ситуації, що склалася. Але це не відповідь на питання, як вийти із чорного списку у банку. Повернути хорошу репутацію можливо лише в тому випадку, якщо причиною її втрати стало шахрайство у відношенні до вас і це вдалося довести в суді.

Як дізнатися, чи є я у чорному списку боржників?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити