Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

07.06.2023

Як вигідно отримати кредит на покупку авто?

Звичка позичати гроші стара як світ. Питання в наших цілях. Комусь потрібна невелика сума на споживчі потреби, а хтось бажає придбати щось дорожче. Однією з основних умов отримання кредиту є цільове призначення. Автомобіль сьогодні - найбільш популярний об'єкт кредитування, що перевершує в цьому відношенні позики на житло та позички на розвиток бізнесу. У даному матеріалі обговоримо в деталях, як отримати кредит на авто в Україні, який відсоток на автокредит, де краще брати позику та багато іншого.

Автокредит: що це та в чому його особливості?

Послуга авто кредит дуже популярна, але по суті не пропонує нічого важливо нового. Це класичне кредитування, що вимагає від позичальника дотримання всіх базових умов отримання та використання кредитних коштів. Плюс є нюанси щодо страхування авто.

Чим автокредит відрізняється від звичайного споживчого кредиту?

На відміну від кредитів на картку банку, автокредит є строго цільовою позикою. Це означає, що витратити позикові кошти можна лише на цільовий об'єкт кредитування – автомобіль. В іншому випадку на позичальника чекають штрафні санкції.

Особливості послуги:

  • взяти автокредит можна у заставу, коли транспортний засіб виступає заставним забезпеченням позики і перебуває у відчуженні до виплати кредиту із боку заставника;
  • розраховуючи на отримання послуги кредит авто, слід бути готовим сплатити перший внесок (зазвичай не менше 20%, в ідеалі – 30; чим більший внесок, тим лояльніший кредитор – нижчий відсоток, довше термін, менше документів тощо);
  • можна взяти автомобільний кредит без початкового внеску, але для оформлення знадобиться потужне фінансове забезпечення у вигляді довідок про доходи та інші документи, які переконливо підтверджують платоспроможність клієнта;
  • оформляючи кредит під авто, доведеться обов'язково оформляти його страхування від ризиків, які можуть виникнути в процесі експлуатації ТЗ (повне або часткове КАСКО);
  • суворий контроль (з боку кредитора) цільового використання позичальником отриманих ним на купівлю автомобільних коштів, інакше кредитор має право стягнути з боржника відповідно до законодавства та умов кредитного договору;
  • для зручності оплати, а також з метою запобігання нецільовому використанню кредиту, позичка найчастіше видається у безготівковій формі (послуга «автокредит онлайн»), але це не жорстке правило (можна отримати гроші та готівкою).

В цілому можна сказати, що автокредит є менш доступною (з точки зору забезпечення та контролю) фінансовою послугою, якщо порівнювати її із споживчим кредитуванням. Це пояснюється більшими кредитними сумами, звідси більшими ризиками для сторони, що кредитує.

Так що взяти автокредит із поганою кредитною історією, не маючи при цьому достатнього фінансового (високої кредитоспроможності) та документального забезпечення – де-факто нездійсненне завдання у сучасних реаліях.

Де можна отримати кредит на авто в Україні?

Варіантів, як узяти кредит на автомобіль, не так багато. Можна звернутись безпосередньо до банку, а також оформити заявку через автосалон. Мета у разі одна, різниця лише у організаційних питаннях.

Як оформити кредит на машину в автосалоні?

Найзручніший для позичальника спосіб отримати автокредит на новий автомобіль – це оформлення через автосалон.

У даному випадку дилер бере всю тяганину з банком-кредитором. Покупець зобов'язується лише надати необхідні документи – паспорт, ІПН, свідоцтво про шлюб, паспортні дані + ІПН чоловіка або подружжя, а також документи, що підтверджують платоспроможність (довідка про доходи) за останні 6 місяців.

Плюси оформлення автокредиту у салоні:

  • зручність та економія часу, оскільки всю роботу виконує співробітник автосалону;
  • можливість подати заявку на кредит одразу до декількох установ, що кредитують.

Мінус полягає в тому, що банки, як правило, більш охоче видають позички клієнтам, які звернулися до них особисто, без посередників.

Як оформити кредит на машину у банку?

Тут ситуація обернена. Звертаючись до банку з метою взяти кредит на авто, позичальник особисто займається оформленням угоди, контактуючи з кредитором без посередників та сторонньої допомоги. У цьому є свої плюси та мінуси.

Серед переваг такого підходу:

  • особистий контакт з банком гарантує більше довіри з боку кредитора, відповідно, вищі шанси отримати кредит;
  • можливість оформити автокредит онлайн (без необхідності відвідувати фін. установу до схвалення позички);
  • можливість взяти гроші на купівлю уживаного авто (фактично, це найдешевший автокредит зі значно меншою ставкою та початковим внеском, ніж у разі купівлі нового ТЗ).

Мінус полягає в необхідності особисто витрачати час та залучення на оформлення позики. Треба буде чітко скоординувати свої дії, а також врахувати всі побажання салону (продавця) та банку (кредитора) по відношенню до вас (позичальника).

Як оформити автокредит вигідно?

За необхідності взяти гроші у позику на покупку авто, кожен прагне отримати найвигідніший автокредит за умовами. Тут слід враховувати різні «за» та «проти», не лише вартість послуги. Важливо все – процентна ставка, схема погашення, перший внесок, тип КАСКО, можливість онлайн-оформлення та інші організаційні моменти.

Вибрати банк

Сьогодні взяти кредит на машину можна практично у будь-якому банку. Але далеко не кожна фін. установа запропонує вам ідеальні умови кредитування. На що важливо звертати увагу і чого слід прагнути?

Оптимальним рішенням стане автокредит на таких умовах:

  • можливість онлайн-оформлення;
  • погашення позики без відвідування відділень банку;
  • баланс умов кредитування (ставка, строк, застава, поручителі, перший внесок);
  • можливість самостійно вибрати страхову компанію та умови КАСКО.

Щодо процентної ставки, деякі банки надають послугу «безвідсотковий кредит на авто». Зазвичай вона не зовсім безкоштовна, але реально вартість може бути дуже низькою (0,1%). Це можливо завдяки тісній співпраці кредитної установи з автосалоном.

Розрахувати вартість кредиту

Можливість попереднього розрахунку вартості залежить від банку. Багато фін. установ надають необхідний інструментарій на своїх офіційних сайтах. Можна використовувати калькулятор для розрахунку вартості кредиту з урахуванням цільової суми, авансового внеску, терміну погашення та кількості платежів.

Оформлення кредиту

Вибравши авто в салоні, слід подати заявку на отримання кредиту (у банку) або на покупку автомобіля в кредит (у салоні). Приблизний перелік документів для оформлення автокредиту було зазначено вище. Оформити позику можна або онлайн, або у банку, або через салон.

Комісії та страховки

Крім відсотка за ануїтетом, який ми платимо після отримання позики, також слід знати про інші витрати, пов'язані з наданням послуги та оформленням авто. Це може бути разова комісія плюс витрати на страхування (КАСКО + ОСАЦВ), нотаріальні послуги, реєстрація авто в ТСЦ МВС.

Чому банк може відмовити у автокредиті?

Будь-яке недотримання умов отримання автокредиту може означати відмову у наданні послуги, а також й притягнення позичальника до відповідальності з боку кредитора.

Це може бути у випадку:

  • поганої кредитної історії;
  • наявності судимостей;
  • надання неправдивих даних;
  • недостатності покриття ризиків за позикою;
  • вікових невідповідностей.

Згідно зі статистикою, найчастіше причиною відмови виступають 1-й та 4-й пункти з цього списку (неідеальна кредитна історія та недостатньо високий дохід). Надання неправдивої інформації про себе може спричинити внесення позичальника до «чорного списку» УБКІ.

Як вигідно отримати кредит на покупку авто?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити