Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

09.05.2023

Що таке CVV код на банківській карті?

Банківська картка – це платіжний інструмент, який випускається у прив'язці до розрахункового рахунку та надає власнику картки доступ до його коштів на р/р. Верифікація відбувається шляхом електронної ідентифікації. Сама по собі платіжна картка нагадує ключ до сейфа (розрахункового рахунку). А будь-який ключ, як відомо, можна вкрасти чи підробити. До того ж існує чимало людей, «небайдужих» до чужих грошей. У тому числі вистачає фахівців зі злому платіжних систем. У зв'язку з цим використовуються спеціальні методи безпеки, серед них – захисний CVV код.

Що таке код CVV?

Card verification value/code (CVV/CVC) – це спеціальний код безпеки (у вигляді абревіатури з 3-х літер), що використовується в оформленні банківських платіжних карток (типу VISA та MasterCard) з метою забезпечення їх додаткового захисту від несанкціонованого доступу.

Код безпеки картки діє в поєднанні з основною системою авторизації, яка активується під час введення PIN-коду. Ці компоненти мають різне призначення, водночас підпорядковуються єдиному принципу – перевірці реквізитів носія, а також ідентифікації його власника та належності платіжного засобу тому, хто здійснює транзакцію.

Для чого потрібен цей код?

Сьогодні кожен без винятку користується банківськими картками. Але мало хто звертає увагу на те, як влаштований цей платіжний інструмент, у тому числі – де знаходиться код CVV, що це таке і з якою метою використовується дана абревіатура.

На відміну від системи «PIN-код», яка необхідна для ідентифікації користувача в момент авторизації ним особисто (через банкомат або термінал, наприклад), захисний код картки CVV стає актуальним у тому випадку, якщо вона використовується для здійснення транзакцій (переказів, платіжних операцій, поповнень) у середовищі інтернет.

У принципі, дана функція знадобиться лише у 2-х випадках:

  • в момент оплати покупки через онлайн-магазин;
  • під час поповнення електронного гаманця.

В інших випадках перевірка банківської картки та авторизація користувача відбувається за допомогою PIN-коду. При цьому платежі через інтернет здійснюються частіше, ніж зняття грошей із банкомата. Тому важливо розуміти, що таке CVC на карті та як працює даний механізм захисту.

Де знаходиться CVV код на карті та як його дізнатися?

Він розташований із тильної сторони (позаду карти). Код на зворотній стороні картки наноситься трохи нижче магнітної смуги (на пластику праворуч від білої лінії, призначеної для підпису власника картки).

Там може бути і більше літер (залежно від банку та типу платіжного інструменту). У будь-якому випадку необхідний тризначний код на банківській карті – це саме останні 3 літери, накреслені праворуч від білої смуги. Це і є код безпеки пластикової картки, необхідний для здійснення онлайн-транзакцій.

Що означає цифра 2 у коді CVV2?

Часто можна побачити, що код безпеки картки вказується так – CVV2. Цифра «2» означає наявність двох ступенів захисту. У будь-якому випадку на цей момент не варто звертати уваги. Під час здійснення веб-транзакцій використовується захисний код картки, який вказаний позаду. А він там завжди один.

Як дізнатися CVV код за номером картки?

Але що робити, якщо на карті немає коду CVV? Справді, у деяких випадках виявити CVC на платіжному носії неможливо. Причини – тип картки (наприклад, VISA з маскуванням номера), а також банальне затирання CVV через часту експлуатацію.

Як дізнатися СВВ код карти без карти знають не всі, тому дамо з цього приводу коротке пояснення. Навіть якщо код безпеки банківської картки відсутній на зворотному боці носія, сам по собі він обов'язково існує.

Найкраще рішення, як дізнатися CVV код карти, якщо він стерся – це інтернет-банкінг. Авторизувавшись у системі клієнт-банк, можна отримати доступ до реквізитів платіжного носія, зокрема там обов'язково буде вказано CVC.

Приватбанк

Після авторизації в системі клієнт-банк «Приват24» слід перейти в розділ «Гаманець». Там вибираємо цільову карту, натискаємо «Керування карткою/рахунком», пункт CVV-2 код, кнопка «Дізнатися код». Після кліка надходить СМС із відповідною інформацією.

Ще простіше зробити це на титульній сторінці, де зберігаються інструменти активності користувача. Там завжди є модуль «Гаманець», в якому через меню (три горизонтальні точки) можна вибрати пункт «Отримати CVV-2 код».

Ощадбанк

Принцип, як дізнатися захисний код віртуальної картки від Ощадбанку, ідентичний попередньому пункту від Приват24. Після авторизації в Ощад 24/7 вибираємо картку. У цьому модулі є кнопка «Інформація». В меню що відкрилося вибираємо навпроти пункту «CVV-код» дію «Отримати в СМС».

Кому можна повідомляти CVV код?

Враховуючи принцип конфіденційності, на якому ґрунтується безпека усіх платіжних систем, питання, чи можна повідомляти CVC код стороннім особам, є риторичним. Як і PIN-код, ці дані є таємними.

Ви можете вказати CVC під час роботи в платіжній системі, якщо це необхідно для покупки через інтернет, переказу коштів або поповнення віртуального гаманця. Комусь особисто повідомляти захисний код картки заборонено (ні менеджерам, ні співробітникам поліції, ні мобільним операторам).

Як використовувати коди і чи завжди вони потрібні?

Не завжди, але часто. Зазвичай у межах роботи з платіжною системою під час проведення транзакції користувач потрапляє на спеціальну форму, де він вказує свої платіжні реквізити, зокрема ресурс може затребувати інформацію щодо CVC.

Як шахраї можуть використовувати CVV?

Зловмисникам набагато важче дізнатися пінкод, проте щодо CVC ситуація виглядає більш перспективною. Варіанти наступні:

  1. Найбільш технологічний – фішинг. Коли користувач реєструється на фішинг ресурсі, що імітує платіжну систему, а насправді створений шахраями для отримання карткових даних користувача.
  2. Також використовується розсилка повідомлень на email, зазвичай експресивного характеру (загроза, попередження тощо), де головна вимога – необхідність термінової авторизації з наданням даних про платіжний інструмент.

Ще один метод, найпростіший – підглянути у необачного власника картки номер CVV. Також слід пам'ятати: якщо вам дзвонять (неважливо хто – менеджер магазину, оператор і т.д.) і просять надати CVC – це шахраї. Вимагати особисто код вашої картки ніхто не має права.

Підбиваємо підсумок: ще раз про важливість CVV

У цьому матеріалі ми довідалися, що таке СВВ (CVV/CVC). З'ясували, де він знаходиться, а також як дізнатися CVC, якщо на карті немає відповідного зображення, і чи можна повідомляти CVV код іншим людям.

Основна функція CVV – підтвердження дійсності картки під час веб-транзакцій (переказів, поповнень, оплат) через платіжні сервіси, а також ця інформація необхідна при оформленні кредиту через інтернет (онлайн мікрокредит), оскільки МФО має верифікувати платіжний засіб.

Що таке CVV код на банківській карті?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити