0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

13.06.2024

У скільки разів може збільшитись борг за кредитом у мікропозиці?

Мікрокредит увірвався до фінансового простору України як болід у середині 2010-х. Ця послуга підкуповувала своєю доступністю, простотою оформлення, до того ж її поява збіглася з розвитком онлайн технологій. Все це сильно контрастувало з банківським кредитуванням – завжди консервативним і таке враження, що ґрунтується на певній недовірі до позичальника. Однак, як і все надто хороше, мікропозика мала (і має) деякі «але» – зокрема, досить крутий відсоток за користування. У цьому матеріалі розглянемо, у скільки разів може зрости борг по мікропозиці і як уникнути зайвої переплати.

Як формується сума виплати за кредитом?

Будь-який кредит (тобто загальна сума боргу) складається з кількох складових частин. Якщо ви берете позику, важливо розуміти, що таке тіло кредиту, а також мати уявлення, як формується загальна сума виплат і чи можуть відсотки за кредитом перевищувати суму кредиту.

Основні елементи:

  • тіло кредиту – та сума грошей, яку позичальник заявляє в останній момент подачі заявки і що у результаті отримує на руки;
  • відсоткова ставка – відсоток на тіло кредиту, який нараховується за користування фін. послугою.

Якщо кредит переходить у прострочений стан, з'являються нові складові загальної суми боргу (на тіло кредиту нараховується щоденна пеня + одноразова місячна комісія, якщо термін прострочення платежу переходить позначку 30 днів).

ВАЖЛИВО! З літа 2022 року на час дії воєнного стану в Україні нарахування штрафних санкцій (пені, комісії) для прострочених позик тимчасово призупинено.

Тривалість має значення

Нескладно здогадатися, що загальна переплата за кредит залежить від терміну дії кредитного договору. Чим довше термін, тим більший загальний борг. Особливо це помітно у випадку із мікрокредитом. Тож у скільки разів може зрости борг за кредитом залежно від терміну дії договору?

Сама по собі мікропозика орієнтована на видачу у форматі «гроші до зарплати», тобто максимально швидко, зручно, надійно, але на короткий термін (до 5-12 міс.) і під високий відсоток. Навіть при оформленні позики на суму 10 тис. грн. та строком на 6 міс., загальна переплата може становити близько 22 тис. грн.

Чи можна обійтись без відсотків?

Згідно із українським законодавством, фінансові установи не мають права видавати безвідсоткові розстрочки. При цьому ніхто не заважає надавати позики під символічні 0,01%, що робиться повсюдно.

Чи можуть відсотки перевищувати суму позики?

Можуть. При цьому є встановлені законом обмеження, згідно з якими загальна переплата (тіло кредиту + відсоток + санкції) не може перевищувати 200% суми позики. Тож питання, наскільки може зрости борг у МФО, має чітку відповідь.

Як самостійно розрахувати можливий борг по кредиту?

У скільки разів може збільшитися мікропозика і від чого це залежить, ми з'ясували. Тепер коротко розберемо, чи можна самостійно розрахувати переплату (відсоток) та загальну суму до виплати за кредитом. Так, цілком можливо. Це дуже просто зробити, використовуючи онлайн калькулятор на сайті МФО.

Що робити, якщо виникло прострочення по кредиту?

Звичайно, краще не допускати прострочення платежів. Але навіть якщо у вас виникла прострочка у мікропозиці – це не трагедія. Є щонайменше кілька варіантів, як із цим розібратися. Найбільш дієвими є пролонгація (збільшення терміну дії кредитного договору), а також рефінансування (оформлення нового кредиту для погашення проблемної заборгованості).

Як уникнути проблем та закрити мікропозику?

Якщо у вас прострочений кредит, не варто панікувати та надривати пошукову систему запитами у стилі «у мене прострочення по мікропозиці що робити». Рішення є – їх не так багато, але вони прості та цілком дієві.

Два варіанти, як не допустити максимальний борг щодо мікропозики:

  1. Пролонгація – якщо в позичальника знизився рівень місячного доходу, але загалом ситуація залишається стабільною, він може попросити кредитора пролонгувати термін дії кредитного договору (в такий спосіб «розтягнути» суму боргу, зменшивши щомісячний платіж).
  2. Рефінансування - якщо позичальник розуміє, що найближчим часом він не зможе платити за кредитом, але найімовірніше вирішить свої фінансові проблеми протягом місяця, можна виграти час, взявши новий кредит за програмою рефінансування (і за рахунок цих грошей закрити проблемний борг).

Більшість МФО вітає такі ініціативи. Компанія FinX не є винятком – ми завжди готові підставити плече допомоги у скрутну хвилину. Спеціально для підтримки клієнтів із проблемними кредитами ми надаємо відповідні програми лояльності, такі як пролонгація та перекредитування.

У скільки разів може збільшитись борг за кредитом у мікропозиці?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити