Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

22.06.2022

Підвищення облікової ставки

На фоні війни вже в квітні інфляція в Україні досягла 16,4 % у річному вимірі, й за оцінками НБУ за підсумками року вона може перевищити 20 %. Саме тому в червні Національний банк України підвищив облікову ставку з 10 % до 25 %.

Багато спеціалістів у галузі економіки зазначають, що таке рішення було правильним. Також відзначають, що дуже добре, що таке підвищення не було поступовим до необхідно рівня, бо був би втрачений дорогоцінний час та на боротьбу з інфляційними наслідками пішло б набагато більше ресурсів.  

Регулятор роз'яснив, що такий крок допоможе утримувати стабільний курс гривні і захистити доходи та заощадження громадян від знецінення.

Для того, щоб українцям зберегти свої заощадження та захистити від зростання цін, можна покласти кошти на банківський депозит.

Варто зазначити, що депозити є захищеними й у разі ліквідації банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує вкладникам їхні кошти. На час дії воєнного стану та трьох місяців після нього - це 100 % гарантії. Після цього періоду гарантована сума за вкладами становитиме 600 тис. грн.

Ще один варіант для заощаджень - придбати цінні папери Уряду. В умовах війни Уряд випустив спеціальні військові ОВДП, гроші від яких йдуть на фінансування потреб армії та соціальні потреби. Максимальна ставка за випущеними раніше гривневими облігаціями становила 11,5 % річних. Виплати за ними також 100 % гарантуються державою. У такий спосіб ви не тільки можете зменшити вплив інфляції на ваші заощадження, а й допомогти нашій армії наблизити перемогу.

 

Що ж змінить підвищення облікової ставки?

Як результат, очікується, що громадяни отримають більше можливостей заощаджувати в гривні. Це означає, що знизиться попит на валюту і тиск на обмінний курс. Тож НБУ зможе підтримувати курсову стабільність та гальмувати інфляцію.

Зараз держава розміщує військові ОВДП і пропонує за них максимум 11,5 % річних у гривні. Це вище, ніж відсоткові ставки за банківськими депозитами, проте нижче рівня інфляції. Якщо ж ставки за ОВДП зростуть услід за обліковою ставкою, вони стануть набагато цікавішими для заощаджень та допоможуть українцям захистити свої гроші від інфляції.

По-друге,в результаті підвищення облікової ставки,  мають зрости ставки за банківськими депозитами.

 

Як підвищення ставки НБУ вплине на кредитування та відновлення економіки?

Що цікаво, НБУ не очікує значного підвищення ставок за кредитами, адже вони зростали і раніше, попри незмінність облікової ставки з січня 2022 року. Ріст ставок викликаний тим, що ризики неповерення кредитів значно зросли з початком війни.  Тому кредитори шукають лише надійних позичальників, що породжує конкуренцію між надавачами кредитів. І за законами економіки така конкуренція стримує підвищення ставок за кредитами.

Підвищення облікової ставки
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити