Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

31.03.2023

ТОП-10 книг для підвищення фінансової грамотності

Багато хто помилково вважає, що вміння заробляти гроші саме по собі вирішує проблему самозабезпечення. Це не так. Гроші – лише ресурс, що забезпечує певний матеріальний рівень. Без розуміння, як правильно ними розпоряджатися, складно розраховувати на стабільність у фінансах. У даному матеріалі ми розповімо про основи добробуту сучасної людини, а у якості пізнавального аргументу наведемо найкращі книги з фінансової грамотності, здатні зацікавити читача, що прагне до саморозвитку.

Що означає бути фінансово грамотним?

Фінансова грамотність – це мистецтво управління грошима. Здатність тримати у балансі свої прагнення та матеріальні можливості, вміння привести до спільного знаменника доходи та витрати – в принципі, це і є ефективне управління грошима. Тільки так можна досягти фінансової незалежності та упорядкованості у справах.

Управління сімейним бюджетом (зарплатою, прибутком від бізнесу) є основою управління фінансами та включає:

  • планування сімейного бюджету;
  • управління доходами та витратами;
  • накопичення грошей та їх інвестування;
  • аналіз та оптимізацію витратної частини (уміння економити).

Не секрет, що вітчизняна система освіти далека від досконалості. Книги для розвитку фінансової грамотності та інші подібні джерела – рідкість у наших навчальних закладах. Дітей продовжують навчати прикладним наукам, практично не займаючись їхньою економічною освітою – найбільш важливою для майбутнього повсякденного життя.

Саме тому слід займатися економічною самоосвітою, а також прищеплювати до цього інтерес у підростаючого покоління. Тим більше, що сьогодні є безліч джерел для отримання знань та самовдосконалення. У тому числі книги, які навчають фінансової грамотності.

10 найкращих книг з фінансової грамотності

Книжка як була, так і залишається головним джерелом знань. У тому числі щодо підвищення фінансової грамотності. Вже кілька століть експерти в галузі економіки висвітлюють у своїх працях основи заробітку, планування, фін. аналізу та управління грошовими коштами.

Кілька століть тому Адам Сміт сформулював у своєму «Багатстві народів» перші концепції економічної науки. З того часу чимало авторів продовжили його справу, несучи людству просвітництво, у тому числі щодо досягнення комерційного успіху.

Про що говорять найкращі книги для фінансового розвитку сьогодні, у 21 столітті? Порівняно з попередниками, мотиви сучасних авторів майже не змінилися. Нас, як і раніше, вчать, як досягти економічного балансу, у тому числі як примножувати капітал, розвивати аналітичні навички, оптимізувати витрати тощо. Але вже в сучасних реаліях та на основі багатовікового досвіду.

Наш ТОП книг з фінансової грамотності містить чимало корисних джерел, кожне з яких, незважаючи на відмінність у форматі висвітлення, стане гарним підручником, який відповість на питання, як зібрати, накопичити, зберегти та правильно розподілити капітал у сучасних умовах.

Джордж Клейсон "Найбагатша людина у Вавилоні"

Визначаючи ТОП 10 книг із фінансової грамотності, рекомендуємо почати саме з цієї праці. Ця книга – збірка оповідань про принципи заробітку грошей та їх накопичення, що базується на мудрості тисяч поколінь. Матеріал викладений у формі історій-притч, що висвітлюють 7 базових уроків збагачення. Це чудовий приклад книги з фінансової грамотності для початківців, яка буде цікава всім без винятку.

Роберт Кійосакі "Багатий тато – бідний тато"

Один із лідерів нашого рейтингу книг з фінансової грамотності. Ця чудова праця, написана американським письменником, бізнесменом та інвестором Робертом Кійосакі, аналізує різницю між моральними та матеріальними пріоритетами різних верств населення, а також розповідає, як отримати фінансову свободу та вирватися з корпоративної кабали.

Бодо Шефер "Шлях до фінансової свободи"

Дивно, якби до списку книг із фінансової грамотності не потрапила праця Бодо Шефера "Шлях до фінансової свободи". Матеріал є інструкцією зі здобуття фінансової незалежності, акцентуючи на важливості досягти такого рівня добробуту, коли кількість фінансів перестає бути самоціллю.

Бодо Шефер "Мані або абетка грошей"

Ще одна чудова праця Бодо Шефера – німецького письменника та бізнесмена, гідна звання найкращої книги про фінансову грамотність. Розповідь ведеться від імені дівчинки та орієнтована, перш за все, на дитячу аудиторію. При цьому книга настільки цікава та змістовна, що навіть доросла людина знайде в ній чимало пізнавального. Чудовий варіант для тих, кого цікавлять фінансові книги для початківців.

Роберт Кійосакі "Квадрант грошового потоку"

Для тих, кому цікава професійна література з фінансової грамотності, кращого матеріалу, ніж “Квадрант грошового потоку” Роберта Кійосакі, не знайти. Це книга про грошові потоки, їх складові та основні закономірності. А також про те, як створити найкращі умови, аби самому керувати цими потоками.

Володимир Савенок "Як скласти особистий фінансовий план"

Шукаєте, що почитати для фінансової грамотності? Практична інструкція від В. Савенка допоможе знайти відповіді на питання, як забезпечити себе та свою сім'ю, дати хорошу освіту дітям, навчитися контролювати гроші, формувати ефективний план видатків та інвестицій. Ця праця займає гідне місце у рейтингу книг з фінансової грамотності.

Роберт Г. Аллен "Множинні джерела доходу"

Для людей, які прагнуть досягти комерційного успіху, кращої книги для фінансової грамотності не знайти. Автором докладно розписано 10 безвідмовних методів примноження капіталу, з акцентом на правильному плануванні часу та здатності однією вдалою угодою забезпечити достаток та процвітання на все подальше життя.

Джо Віталє "Найбільший секрет як робити гроші"

У пошуках книги для економічної грамотності не обійдіть своєю увагою працю Джо Віталє "Найбільший секрет як робити гроші". У ній розповідається, як працює принцип інвестування ресурсів та їх корисного повернення, а також аналізуються психотипи більшості людей у питаннях управління фінансами. Чудовий приклад книги для фінансової освіти.

Екер Т. Харв "Думай як мільйонер"

Бажаєте дізнатися, чим відрізняється мислення багатих людей від мотивів простих обивателів? Книга "Думай як мільйонер" Екера Т. Харва дає відповіді на ці запитання. Це справжній бестселер, який видається у понад 30 країнах та має всесвітню популярність. Чудовий приклад книги з фін грамотності, в якій аналізується різниця між мисленням багатіїв та звичайних людей, а також даються практичні поради, як здобути фінансову незалежність.

Олександр Мельник "Страхування. Просто про складне"

Замикає наш хіт-парад книга про страховий бізнес, яка стане чудовою підмогою для всіх, кого цікавить фінансова освіта. Книги подібної тематики, як правило, є складними для сприйняття та потребують певних знань у сфері страхування. Ця ж праця викладена максимально доступною і зрозумілою для більшості людей мовою. Отже, якщо ви шукаєте хороші книги з фінансової грамотності, книга-брошура "Страхування. Просто про складне" Олександра Мельника вас точно не розчарує.

ТОП-10 книг для підвищення фінансової грамотності
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити