Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

28.03.2023

Як керувати фінансами та навчитися накопичувати гроші?

Наше прагнення досягти добробуту йде пліч-о-пліч з постійною необхідністю грошових витрат (на побутовий комфорт, зовнішній вигляд, транспорт, харчування, лікування, розваги й таке інше). Тому дуже важливо збалансувати свої фінанси, зокрема розуміти, як накопичити гроші, а також навчитися контролювати витрати. Як правильно розпоряджатися грошима та чи можна зробити свою «економіку» ефективною – з’ясовуємо разом з експертами FinX.

Як саме керувати фінансами та навчитися накопичувати гроші?

Загальна статистика показує, що найкраща схема накопичення грошей – це вміння ставити перед собою конкретні цілі, визначатися з пріоритетами та, за принципом Мікеланджело, відсікати все зайве.

У світовій мережі є чимало інформації на тему, як навчитися відкладати гроші, при цьому всі вони вкладаються в одну канву.

Середньостатистичний лайфхак, як накопичити гроші та збалансувати витрати, включає наступні рекомендації:

  1. Аналіз витрат – слід тверезо оцінити власні звички витрачати гроші, з урахуванням доходів, на які ми звикли розраховувати.
  2. Визначення пріоритетів – а також витрат, яких, навпаки, можна позбутися з метою економії.
  3. Виключення спонтанних витрат – звичка імпульсивно витрачати кошти, здійснюючи покупки за натхненням, не найкращий приклад того, як правильно розпоряджатися грошима в умовах економії.
  4. Не брати в борг – без крайньої потреби не брати кредити та взагалі гроші в борг. Статус боржника не сприяє раціональному плануванню фінансів та впевненості у завтрашньому дні.

При цьому важливо дотримуватися балансу. Пам'ятаємо просте, але чудове правило – раз на день можна дозволити собі задоволення у вигляді «чашки ароматної кави». Це умовний приклад, суть якого – вчіться, як правильно розпоряджатися грошима, при цьому не обмежуйте себе тотально.

Що заважає збирати гроші?

Як відомо, помилок не робить лише той, хто нічого не робить та ні до чого не прагне. У прагненні оптимізувати фінанси багато хто починає сумніватися або робить помилки, порушуючи баланс та основні принципи розумної економії.

  1. Сумніви. Чи потрібно мені це взагалі?

Кожен, хто ставить питання, як навчитися відкладати гроші, мимоволі запитує себе – чи не зробить це моє життя мізерним та безрадісним. Відповідь буде наступною. Вміння планувати свої фінанси – це мистецтво, як навчитися накопичувати гроші та не витрачати їх марно. Економити не означає обмежувати себе у всьому. Це лише оптимізація витрат з урахуванням наявних доходів. І не більше того.

  1. Прагнення легкого заробітку

Деякі люди в силу своєї природної безтурботності схильні до ризикованих поривів та фінансових операцій, які обіцяють швидке накопичення коштів. Будь-які фінансові піраміди та інші шахрайські схеми пропонують легкий заробіток, прибуток із повітря. Не варто розраховувати на такі методи накопичення грошей. Ви просто втратите кошти, час і впевненість у собі.

Як правильно почати накопичувати гроші?

Усі ефективні методи відкладання грошей базуються на раціоналізації видаткової частини. Насамперед слід відмовитися від необґрунтованих витрат. Приклади? Будь ласка. Можна прожити без доставки їжі додому? Цілком. Це ж стосується і щоденних посиденьок у кафе.

Також настав час перестати витрачати гроші без огляду на цінник. Доросла людина має орієнтуватися у ціновій сітці ринку – знати, що скільки вартує, а також хто, де і коли надає знижки та акції на товари та послуги.

Що таке подушка безпеки та чому вона настільки важлива?

"Подушкою безпеки" називають грошовий резерв, який ми зберігаємо на випадок непередбачених обставин (втрата роботи, проблеми зі здоров'ям, втрата особистого майна тощо).

Запорука фінансової самостійності – наявність власного резерву. Не можна ігнорувати перспективу кризової ситуації, покладаючись на ефемерну допомогу ззовні (від благодійників, родичів, на кредит тощо).

Лише створивши власну «подушку безпеки», можна на особистому досвіді навчитися та зрозуміти, як накопичувати та відкладати гроші про запас.

Як правильно керувати фінансами?

Вміння управляти фінансами – це не лише створення грошового резерву з фонду зарплати «на чорний день». У якості відповіді на питання, як навчитися правильно розподіляти гроші, існують спеціально розроблені методики. Вони дозволяють систематизувати фінанси, тобто вести грамотний аналіз доходів/витрат/цілей, а також усувати помилки планування.

Ставте цілі за SMART

Відома концепція, розроблена маркетологами. Вона створена для конкретизації цілей та спрощення планування щодо їх досягнення. Абревіатура складається з початкових літер слів, які визначають основні якості обраної мети.

Мета має бути:

  • «specific» – конкретною;
  • «measurable» – вимірюваною;
  • «attainable» – досяжною;
  • «relevant» – необхідною;
  • «time-bound» – обмеженою за часом.

Розуміння концепції дає відповідь на питання, як навчитися збирати гроші на досягнення конкретної, вимірюваної, досяжної та дійсно важливої для нас мети. Причому зробити це у певні часові терміни.

Аналіз витрат

Слід протягом місяця фіксувати всі свої витрати (на харчування, проїзд, медикаменти, утримання будинку, одяг, розваги тощо). Особливу увагу приділити тим витратним статтям, які нам здаються найбільш вагомими. На підставі спостережень оцінити доцільність кожної витратної статті та розглянути можливі корективи.

Оптимізація витрат

Якщо стоїть питання, як відкласти гроші на щось важливе (купівля, капіталовкладення, створення фін. резерву), слід відмовитися від деяких вагомих, але не надто важливих витратних статей.

Аналіз доходів

Переважно це стосується людей, у яких є декілька джерел доходів. Якщо крім основної роботи ви маєте додатковий заробіток (той самий фріланс) та/або дохід від оренди майна (здавання квартири мешканцям), буде не зайвим проаналізувати ці напрямки.

Оптимізуйте доходи

Можливо, є сенс попрацювати над підвищенням своєї кваліфікації, тим самим підвищити вартість своїх послуг в очах роботодавців. Також можна переглянути вартість послуг оренди, тим самим підвищити прибутковість вашої нерухомості.

Помилки, які заважають накопичувати

Багато хто вважає, що за низького доходу немає сенсу додатково обмежувати себе. Це неправильна позиція. Є чимало прикладів, як ефективно накопичити гроші за низького бюджету.

Основна причина всіх невдач – відсутність дисципліни та бажання щось змінювати. Хтось може собі дозволити відкладати тисячі на розрахунковий рахунок у банку, хтось – сотню іншу на пенсійну картку, а дехто – кілька монеток у скарбничку.

Незалежно від можливостей гаманця, принцип один. Важливо виробити звичку відкладати про запас, навчитися аналізувати свої витрати та створити оптимальний план для досягнення своєї мети.

Техніки, які допоможуть накопичувати

Окрім створення подушки безпеки та використання концепції SMART, є ще декілька ідей, як навчитися керувати фінансами. Даючи поради, як накопичити гроші, важливо не забути про такі методи.

Метод №1 "5 конвертів"

Розподіл доходу за групами (конвертами) – чудовий спосіб навчитися відкладати гроші та розпоряджатися фінансами. Можна розбити увесь місячний прибуток на 5 груп та відкладати у кожен «конверт» за принципом пріоритетності. Це внесе певну впорядкованість у процес накопичення коштів.

Метод №2. Депозит "Моя скарбничка"

Депозит дає можливість збільшити активи, абсолютно нічого не витрачаючи на це. Гроші створюють гроші. Єдине «але» – необхідність чекати, доки нараховуються відсотки на суму депозиту. Це не найкращий спосіб швидко накопичити гроші, але чудовий варіант, як збільшити фінанси без будь-яких зусиль.

Метод №3. "Обнулення"

Принцип наступний. Якщо на карті у вас некругла сума (5450 грн., наприклад), можна регулярно обнуляти залишок (до 5400 грн. у даному випадку). А різниця (50 грн.) кожного разу надходитиме до скарбнички/депозиту/подушки безпеки.

Як керувати фінансами та навчитися накопичувати гроші?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити