Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

12.04.2024

У кого можна позичити гроші?

Обставини нашого життя такі, що грошей часто не вистачає. Причому відбувається це рідко, але влучно – коли терміново потрібні фінанси на вирішення проблем (лікування, навчання, судові витрати, повернення боргу тощо), а сімейного бюджету банально не вистачає на виділення необхідної суми. У такому разі доводиться брати гроші у борг. У кого можна зайняти гроші – питання риторичне. Є лише кілька варіантів, які ми розглянемо в даному матеріалі.

Зайняти у знайомих чи родичів

У пошуках, де зайняти гроші, всі нормальні люди шукають варіанти найбільш вигідні, надійні та безпечні. Серед таких – можливість взяти в борг у близьких людей. Адже родичі та друзі на те і родичі та друзі, щоб виручати один одного у скрутну хвилину.

Але й тут є зворотний бік медалі. Всі люди різні. Не всі готові до статусу боржника серед родичів або серед друзів. Добре, якщо у вас хороша рідня та адекватні друзі, які готові прийти на виручку, не нагадуючи щоразу про свою послугу. Але ж буває інакше.

Не кажучи вже про те, що далеко не у всіх є родичі та хороші знайомі, здатні в найкоротші терміни позичити гроші (тим більше якщо потрібна велика сума). У фінансових питаннях взагалі рекомендується покладатися насамперед на себе. У тому числі розглядати варіант з офіційним оформленням кредиту, де ви виступатимете не лише боржником, а й клієнтом.

Кредит у банку

Банк – найстаріша система кредитування у світі. В Україні банківська сфера має значне представництво та гідний рівень розвитку навіть за європейськими мірками. Українські банки надають великий перелік послуг, якісний веб-банкінг, при цьому все ще сповідують консервативні підходи а-ля 2000-х у роботі з клієнтом.

Основні «за» звертатися до банку:

  • майже необмежені суми за кредитами (до 1 млн. грн. та вище);
  • багато кредитних програм (споживчий кредит, кредитний ліміт на банківську картку, автокредит, іпотека, гроші на розвиток бізнесу тощо);
  • можливість брати позички не лише у гривнях, а й у валюті;
  • не надто високий відсоток за користування позиковими коштами.

При цьому вистачає і недоліків:

  • жорсткі вимоги до позичальника щодо платоспроможності – від вас буде потрібне офіційне працевлаштування, а також довідка про доходи, зміст якої має вказувати на дворазове покриття суми щомісячного платежу вашими щомісячними доходами;
  • не менш жорсткі вимоги щодо кредитного статусу – позичальник повинен мати хорошу кредитну історію, інакше йому 100% буде відмовлено у наданні позики;
  • документальна та організаційна тяганина – крім вищесказаного, банк може запросити виписку про наявність рахунків в інших банках, свідоцтво про шлюб, довідку про нерухоме майно, а також вимагати надання застави та поручителів.

Звідси банківський кредит підійде – позичальнику з хорошим покриттям (наявність бізнесу, офіційне оформлення на роботі, середній і вище середнього рівень доходу, вік 25-55 років), якому потрібні гроші в борг на суму понад 50-100 тис. грн. та на тривалий термін.

Оформлення кредитної картки

Якщо вам потрібно зайняти гроші в рамках споживчого кредитування, є кілька варіантів. Одним із таких є оформлення банківської картки з кредитним лімітом. Ці гроші можна використовувати як час від часу, регулярно розплачуючись карткою в магазині, так і витратити їх одноразово при купівлі чогось вагомого.

При цьому важливо вчасно відновлювати кредитний ліміт (повертати витрачену суму грошей на р/р картки). В іншому випадку до боржника буде застосовано штрафні санкції, як і у разі будь-якого іншого кредиту.

А ще кредитка має пільговий період, протягом якого відсоток за користування позиковими коштами не нараховується. Детально про все, що стосується кредитних карток, можна почитати, пройшовши за посиланням вище.

Оформлення картки-кредитки підходить – тим, хто любить розраховуватись карткою та готовий у встановлені терміни поновлювати кредитний ліміт. Крім того, кредитку можна використовувати для оформлення позики в інших фін. установах.

Кредит у МФО

Мікрофінансові організації (МФО) – це небанківські фін. компанії, що надають мікрокредити (нецільові онлайн-кредити на карту банку). Якщо ви шукаєте, де позичити гроші терміново, швидко, зручно та без перевірки – кращого рішення, ніж МФО, не знайти.

Основні вимоги для отримання мікрокредиту від МФО:

  • українське громадянство;
  • наявність паспорта + ІПН;
  • вік 18-65 років;
  • відсутність судимостей;
  • наявність картки банку.

Серед переваг кредиту від МФО:

  • онлайн оформлення – можна оформити позику на сайті МФО;
  • швидкість процедури – оформлення та верифікація займають 15-30 хвилин, а гроші можна отримати протягом години;
  • кредитор не перевіряє цільове використання позикових коштів;
  • жодних довідок про доходи, поручителів та застав;
  • немає навіть перевірки кредитної історії.

Так можна оформити кредит онлайн та отримати гроші (на суму до 50 тис. грн., строком погашення до 12 міс.) протягом 1 робочого дня. Чи це не відповідь на запитання, у кого можна позичати гроші під відсотки швидко, надійно і без відмови.

До недоліків мікропозики слід віднести:

  • обмеження за лімітами (суми та терміни лімітовані);
  • неможливість взяти позику у валюті.

Мікрокредит МФО підійде – всім, хто цінує зручність онлайн оформлення позики, а також тим, кому потрібне підживлення бюджету в найкоротші терміни та без відмови. Особливо позичальникам з недостатнім покриттям ризиків на думку банків (молодь, пенсіонери, безробітні, особи, які працюють неофіційно, клієнти з поганою кредитною історією).

Сьогодні гроші на картку банку беруть не лише малозабезпечені позичальники у кризових ситуаціях і коли більше нема де взяти. Це популярна послуга, якою користуються підприємці, офіційно працюючі, фрілансери та інші категорії фінансово успішних людей, що просто віддають перевагу зручності мікрокредиту банківській тяганині.

Куди не варто звертатись?

Ми детально розглянули всі варіанти, у кого позичати гроші в борг. Тепер з'ясуємо, куди не варто звертатися у пошуках позикових коштів. У сфері кредитування вистачає шахраїв плюс є фін. організації, розглядати які з погляду кредитора не рекомендується.

Почнемо з найменш гірших варіантів і далі підемо спадаючою.

  1. Ломбард

У принципі, ломбарди офіційно надають кредити, як це роблять банки і МФО. Це легальні організації, які представляють одну із найстаріших кредитуючих структур у світі. Нюанс у тому, що ломбарди видають позики лише під заставу майна. Цей варіант відпадає, якщо вам потрібна невелика сума – для цього є МФО. Та й до банку звертатися куди надійніше та доцільніше, якщо потрібно позичати грошей більше 50 тис. грн.

  1. Кредитні споживчі кооперативи (КСК)

Кредитний споживчий кооператив працює як каса взаємодопомоги. Це таке об'єднання людей (найчастіше в сільській місцевості), які роблять внески готівкою в «загальний котел», щоб за необхідності брати звідти у борг.

І це не найкращий варіант, як позичати гроші. Чому? Ну, по-перше, відсоток у КСК завжди вищий, ніж у банку. А по-друге, з погляду юриспруденції та законності там не завжди все гладко («власники» КСК часто банкрутують і вимагають від пайовиків повернення грошей, минаючи умови договору тощо).

  1. Приватні особи

Не рекомендується зв'язуватися з незнайомими вам людьми, тим більше якщо це бізнес або якась організація. Борг перед таким «кредитором» може призвести до непередбачених наслідків (вимагання, фальсифікації даних та інших шахрайських дій проти вас). Будьте пильні!

У кого можна позичити гроші?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити