Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

30.03.2024

Подвійна конвертація – як не потрапити у пастку

Банківська карта давно стала невід'ємною частиною нашого життя, зробивши безготівкові розрахунки доступними всім, а не тільки бізнесу, як це було колись. Сьогодні не проблема замовити товар із доставкою в Україну з-за кордону або оплатити послуги десь у США, використовуючи картки Visa та Mastercard, навіть якщо грошовий ресурс на них – у гривнях. Головне вміти правильно користуватися цими платіжними засобами, у тому числі розуміти, що таке подвійна конвертація, та й взагалі орієнтуватися у хитросплетіннях обміну валют.

Що таке подвійна конвертація?

Як порахувати конвертацію валюти? З технічної точки зору, подвійна конвертація - це дворазовий обмін валюти в момент грошового переказу, що трапляється при збігу деяких обставин (значення має платіжна система, що використовується, а також валюта країни, в якій знаходиться одержувач).
Ставлення користувачів до цього явища у системі міжнародних перекладів має негативне забарвлення. Але якщо розібратися – це суто технічне питання і жодного обману тут немає.
Якщо хтось не знає, картки Visa та Mastercard мають свою специфіку (або правильніше кажучи, свою ринкову орієнтацію на кшталт валюти, з чого випливають особливості валютного обміну в момент транзакції) у питаннях конвертації. Докладно про це можна прочитати у відповідній статті.
Якщо коротко, платіжна система Visa орієнтована на ринок США, де базової валютою виступає американський долар. А для Mastercard рідною є зона ЄС із її основною валютою євро. Далі наведемо приклад, після чого стане зрозуміло, як відбувається конвертація коштів у кожному окремому випадку.

Коли відбувається подвійна конвертація?

З'ясуємо, як відбувається подвійна конвертація на конкретному прикладі. Припустимо, що ми хочемо купити в США комп'ютерний блок живлення марки Super Flower (який складно знайти в Україні) з оплатою безготівково.
На що звертаємо увагу перед проведенням транзакції:

  • засобом оплати виступає гривнева банківська картка системи Mastercard;
  • інтернет-магазин, у якому ми знайшли потрібний товар, має американську реєстрацію;
  • на товар відповідно встановлено ціну в доларах США.

При цьому потрібно бути готовим, що загальна сума переказу буде дещо вищою за вартість БЖ (оскільки передбачається валютний обмін «гривня-долар» зі зняттям за це комісії).
Що маємо в результаті:

  • оскільки міжнародна платіжна система Mastercard заточена під євро, на карті у нас гривні, а товар продається в американських доларах, відбувається те, що називається подвійною конвертацією;
  • у момент оплати система автоматично здійснює обмін валют у форматі «гривня-євро-долар», тобто комісія при конвертації валюти сплачується двічі (а не за принципом «гривня-долар», як це було б у випадку з гривневою карткою Visa).

Звідси стає зрозумілим, що необхідність платити комісію двічі виникла через неправильний підхід до організації транзакції. Використовуючи Mastercard, вигідніше було б купувати товар в одній із країн Євросоюзу. Або все-таки брати блок живлення у США, але з використанням картки Visa.

Чому відбувається подвійна конвертація?

У принципі, це питання було розглянуто вище. Як доповнення хотілося б відзначити ще один важливий момент щодо курсів валют.
Справа в тому, що міжнародні перекази відбуваються не так швидко, як під час транзакцій на внутрішньому ринку. Де перевів гроші через клієнт-банк, зачекав 10 секунд – і система провела платіж.
Обробка міжнародного переказу може тривати кілька днів. За цей час курси встигнуть кілька разів оновитися, і якщо система двічі конвертуватиме ваш переказ, підсумковий відсоток за конвертацію валюти спрогнозувати складно.
Тому чим менше валютних операцій передбачає транзакція, тим вона надійніша з точки зору контролю комісійних витрат. Деякі банки дозволяють встановити курс конвертації перед поїздкою за кордон, що убезпечить вас від ризику непередбачених втрат.

Налаштування подвійної конвертації

Враховуючи залежність валютної конвертації від типу платіжної системи, самої валюти та країни, яка приймає платіж, говорити про будь-яке налаштування не зовсім коректно. При цьому є банки, які у своїх додатках та сервісах клієнт-банк надають певний інструментарій для конвертації.
Наведемо кілька пунктів налаштувань, вартих уваги:

  • вибір валюти – насамперед актуально для мультивалютних карток (наприклад, World Elite MasterCard), де в налаштуваннях можна вибрати валюту, що збігається з валютою платіжної системи;
  • відключення подвійної конвертації – можна взагалі відключити цю функцію, після чого система не пропускатиме платежі на зарубіжних сайтах, де передбачається такий формат розрахунків.

Плюс деякі банки в момент підтвердження платежу попереджають платника про те, що буде здійснено подвійну конвертацію. Це дає можливість вибрати – продовжувати транзакцію чи скасувати.

Як уникнути подвійної конвертації?

Який можна зробити висновок зі всього вищесказаного? Якщо ви бажаєте уникнути подвійного конвертації, намагайтеся правильно вибирати платіжну систему під цільовий ринок. Або навпаки, країну (та її валюту) під платіжну систему.
Сама собою процедура не є шахрайством, а розуміння її законів дає великі переваги. Звідси існують цілком робочі механізми, які відповідають питанням як вигідно конвертувати валюту.
Можлива навіть конвертація валюти без комісії, якщо зробити все максимально правильно (використовувати для міжнародних переказів картку Visa – у доларах на американському ринку, а Mastercard – у євро та країнах ЄС).

Подвійна конвертація – як не потрапити у пастку
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити