Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

21.03.2024

Пункти, які потрібно знати перед покупкою автомобіля в кредит

Автомобіль все ще залишається дуже дорогим задоволенням для більшості українців. При цьому можливість отримати в своє розпорядження особистий транспорт трохи швидше, ніж на це буде зібрана потрібна сума, все-таки є. Завжди можна взяти автомобіль у кредит (автокредит). Ця фін. послуга передбачає купівлю транспортного засобу на кредитні кошти з передачею авто на користь кредитора у тимчасове відчуження (як заставне майно).

Авто в кредит: чому це вигідно

Кредит на авто може бути вигідним з низки причин. Не секрет, що для покупки транспортного засобу (ТЗ) потрібні гроші, яких у покупця може не виявитися на момент бажання здійснити таку покупку. Які у нас варіанти?
Можна продовжити відкладати кошти до того моменту, коли у вас набереться потрібна сума. Але ... На це може піти бозна скільки часу, протягом якого авто неодмінно підвищиться в ціні.
Також є такий варіант як лізинг (оренда взятого в кредит автомобіля з правом викупу). Тут є свої нюанси, зокрема не завжди передбачено право викупу. Потрібно уважно читати договір.
Саме тому кредит на автомобіль є оптимальним рішенням. Адже в деяких випадках переплата (відсоток за користування кредитними коштами) може бути меншою від вартості авто через рік-два.
Новий власник ТЗ нічого не втрачає зрештою. Особливо, якщо машина в кредит береться для роботи чи бізнесу, вироблення від її використання швидко покриє всі витрати, пов'язані з поверненням боргу.

Як знайти слушну пропозицію

Оформляючи автокредит, слід уважно поставитися до вибору виконавців. Не варто сліпо довіряти маловідомим автосалонам, які пропонують вигідний кредит на авто. Також уважно вивчаємо умови, які пропонують банки.
Основні рекомендації з цього питання:

  • автосалон повинен користуватися довірою у клієнтів і мати гарні відгуки (зазвичай це відомі компанії, які мають налагоджену взаємодію з банками та дорожать своєю репутацією);
  • уважно ознайомтеся з умовами (у банку слід дізнатися, який розмір щомісячного платежу та чи може кредитор змінювати умови в односторонньому порядку, в автосалоні – наявність додаткових послуг та залежність від цього вартості ТЗ).

Також не забуваємо, що кредит на машину надається під заставу транспортного засобу, що купується. Якщо позичальник не дотримуватиметься умов кредитного договору (наприклад, почне прострочувати щомісячні платежі), кредитор має право вилучити авто як компенсацію боргу.

Передпродажна оцінка автомобіля: основні критерії

Якщо автомобіль новий, то йому не потрібна оцінка. Автосалон просто продає транспортний засіб за ринковою ціною.
Якщо машина б/в, продавець проводить незалежну експертну оцінку, під час якої враховуються:

  • характеристики автомобіля (марка, модель, рік випуску, країна виробник, загальний стан, параметри двигуна та якість його роботи, тип та робота коробки передач, інтер'єр салону, якість ходової частини тощо);
  • позиціонування цієї моделі на ринку (попит, ціна, динаміка продажів тощо);
  • курс валют.

Передпродажна оцінка дозволяє з'ясувати реальний стан ТЗ та визначити його ринкову вартість. Це те, що потрібно знати під час купівлі авто в кредит, у тому числі й покупцю.

Підготовка пакету документів для отримання кредиту

Кредит на купівлю авто, зазвичай, оформляється у банку. Для цього позичальник має надати документи, що підтверджують його особу, платоспроможність, сімейний статус і не лише.
Перелік документів, необхідних для оформлення кредиту авто:

  • паспорт + ІПН;
  • довідка з місця роботи;
  • довідка про доходи за останні 6 міс.;
  • паспорт чоловіка/дружини + свідоцтво про шлюб;
  • рахунок-фактура на ТЗ.

Якщо позичальник юр. особа, яка має надати витяг з ЄДРПОУ та декларацію про доходи за останній звітний період. Також може знадобитися довідка про наявність рахунків в інших банках (на вимогу банку-кредитора).

Оформлення документів у банку

Для подання документів рекомендується звертатися до центрального відділення банку (так рішення про надання автокредиту буде прийнято швидше). Там потрібно буде заповнити заявку на отримання позики, передати пакет документів кредитному експерту, а також ознайомитись з умовами кредитування. Розгляд заявки, як правило, займає день-два, іноді швидше (кілька годин).

Оформлення договору купівлі-продажу та реєстрація автомобіля

У разі позитивного рішення банк повідомляє клієнту про те, що кредит затверджено. У зв'язку з чим банк надає позичальнику гарантійний лист. Маючи на руках рахунок-фактуру та гарантійний лист, покупець відправляється в автосалон, де укладається договір купівлі-продажу автомобіля.
Після внесення суми авансу та відрахування до Пенсійного фонду (від 3 до 5%) покупець та представник автосалону відправляються до ДАІ для реєстрації ТЗ, у тому числі оформляється техпаспорт на нового власника. Усі реєстраційні витрати бере на себе позичальник-покупець.

Укладаємо кредитний договір

Після реєстрації ТЗ, позичальник оформляє на нове авто (КАСКО), а також повинен передати автомобіль у заставу (нотаріально завірити). І тільки після цього можна вирушати до банку, де, маючи на руках договір застави, попередньо вивчивши та підписавши кредитний договір (умови договору вивчаємо ретельно, вони не повинні містити підводного каміння), можна отримати кредит на машину.

Чи можна взяти автокредит без офіційного працевлаштування

Автокредити надають банки, отже шансів отримати найвигідніший кредит на авто без офіційних документів вкрай мало. Хоча деякі банки, а також автоломбарди, надають автокредити під транспортні засоби без довідки про доходи (на невеликі суми та нетривалі терміни, за умови надання поруки та додаткового заставного майна).

Пункти, які потрібно знати перед покупкою автомобіля в кредит
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити