Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

10.05.2024

Стягнення боргу із заробітної плати боржника

Кредитні відносини – це приємні враження, які позичальник отримує у момент отримання коштів. З погляду закону надання позики наділяє кредитора юридичними правами щодо позичальника, а також створює фінансові зобов'язання для боржника, у зв'язку з чим не виключені конфліктні ситуації.

На жаль, не завжди позичальник готовий виконати свої зобов'язання щодо повернення боргу перед кредитором. У зв'язку з чим є процедура стягнення заборгованості за кредитом. Розглянемо питання у двох площинах – з погляду відносин «кредитор-позичальник» і «працівник-роботодавець», де найманий працівник одночасно виступає як боржником, так і стягувачем долга.

Що таке стягнення зарплати?

Іноді позичальник не хоче виплачувати борг за кредитом без об'єктивних причин. Але найчастіше це відбувається через втрату джерела доходу. У тому числі не виключені проблеми, пов'язані з небажанням роботодавця вчасно виплачувати ЗП.

Розглянемо питання повернення боргу з погляду конфлікту між боржником та його роботодавцем. Якщо з тих чи інших причин роботодавець відмовляється своєчасно виплачувати заробітну плату, найманий працівник має право звернутися до суду.

Стягнення заробітної плати – це законне право найманого працівника притягнути роботодавця до відповідальності та змусити його в судовому порядку виплатити заборгованість із заробітної плати.

Навіщо потрібне стягнення заборгованості із зарплати?

Цікаво те, що юридичний супровід щодо стягнення боргу з роботодавця та порядок стягнення заборгованості за кредитом багато в чому схожі, до того ж мають спільну мету. З метою погасити борг за кредитами, позичальник має право звернутися до суду для примусового отримання належної йому заробітної плати. Якщо не зробити це вчасно, роботодавець може обіграти ситуацію на свою користь. Наприклад, розпочати процедуру банкрутства.

Як відбувається процедура стягнення заборгованості з кредиту в Україні?

Стягнення кредитної заборгованості – хай і неприємний, але все ж таки неминучий етап у будь-яких невдалих кредитних відносинах. Якщо боржник за кредитами не демонструє готовності повернути позикові кошти у повному обсязі, кредитодавець має право стягнути борг відповідно до закону.

Сьогодні, у зв'язку з військовим становищем в Україні, кредитор не завжди може використовувати колекторські послуги для впливу на боржника. Найнадійніший варіант – зібрати всі документи, що підтверджують боргове зобов'язання, та звернутися до суду, ініціювавши примусове стягнення кредиту.

Документи, необхідні для стягнення заборгованості із заробітної плати

Повертаємось до формату «працівник-роботодавець». Якщо ваш роботодавець не бажає повертати заборгованість із зарплати, слід звернутися з позовом до суду. Для цього слід подати заяву на стягнення + пакет документів.

Потрібні копії:

  • паспорта + ІПН;
  • трудової книжки;
  • трудового договору;
  • наказу про прийом на роботу/звільнення з роботи;
  • документів, що підтверджують право на стягнення (довідка з бухгалтерії, платіжна відомість тощо.).

Самого роботодавця не потрібно офіційно повідомляти. Розгляд справи не потребує присутності сторін.

Способи стягнення боргів

Найчастіше повернення боргів відбувається за рішенням суду. Тобто найдієвішим способом є судове провадження. Інші методи стягнення заборгованості (судовий пристав, колекторські послуги, громадський осуд, примусове утримання із ЗП) мають слабшу юридичну основу, або взагалі позбавлені такої.

Стягнення зарплати через суд

Як і будь-яке питання, пов'язане із судовим провадженням, дана процедура має свій порядок і проходить у кілька етапів.

З погляду процедури це виглядає так:

  1. Вивчення наданих документів.
  2. Правовий аналіз та вироблення стратегії вирішення конфлікту.
  3. Підготовка звернення до суду.
  4. Судова справа.
  5. Отримання виконавчого листа.

Для представництва інтересів у суді рекомендується знайти відповідної кваліфікації виконавця. Відсутність у боржника коштів на погашення заборгованості не позбавляє його відповідальності.

Строк стягнення боргу за кредитом

Якщо боржник не використав своє право самостійно повернути борг протягом 7 днів після судової постанови, виконавець має право розпочати процедуру примусового стягнення. За законом борг має бути повернено протягом 6 міс.

Як працюють колектори?

Є різні способи повернення боргів, серед них – колекторські послуги. Сьогодні ця опція працює обмежено (колекторам заборонено турбувати військових та їхні сім'ї, а також волонтерів та ВПО). Стосовно інших громадян колектори вправі проводити розслідування причин отримання кредиту, а також забезпечувати стягнення суми на користь клієнта (кредитора).

Що робити боржникові?

Стягнення боргів по мікропозиках (кредити онлайн) – неприємна процедура як боржника, так і кредитора. Позичальнику не варто погіршувати ситуацію та доводити справу до суду. Кредитор (МФО), завжди готовий до компромісу, у тому числі є безліч інструментів (пролонгація, реструктуризація боргу), що дозволяють вирішити конфлікт з мінімальними втратами для обох сторін.

Стягнення боргу із заробітної плати боржника
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити