0 800 753 000 ПН-СБ: 9:00-18:00; НД: вихідний

17.08.2024

Як погасити кредит достроково (раніше за термін)?

Оформляючи грошову позику, будь-яка нормальна людина розуміє – доти, поки борг не буде виплачений, він несе тягар відповідальності (перед кредитором, громадськістю, собою і т.д.). Саме тому мета №1 у цьому випадку – позбутися фінансової залежності. І чим швидше це станеться, тим краще для всіх. Хороша новина в тому, що позичальник має цілком законне право на дострокове погашення кредиту. Хоча і тут є свої підводні камені. Однак про все по порядку.

Чи можна сплатити кредит достроково?

Безперечно. Відповідно до статті 16 Закону України «Про споживче кредитування», позичальник має право виплатити борг за кредитом достроково. У цьому випадку боржник виплачує лише залишок по тілу кредиту (без відсотків). Своєю чергою, кредитор (банк, МФО) повинен провести перерахунок боргу з відрахуванням суми відсотків. Якщо клієнт має штрафну заборгованість із позики, вона просто додається до суми основного боргу, формуючи кінцевий платіж.

У яких випадках позичальник може сплатити кредит достроково?

У будь-яких. І тут не важливим є статус заборгованості, ставлення кредитора до позичальника і навпаки. Принцип діє навіть у ситуації із проблемною позикою (коли є прострочена заборгованість). Якщо клієнт хоче достроково закрити кредит, він просто повідомляє про це представника фінансової установи, менеджер робить перерахунок підсумкової суми боргу, після чого позичальник вносить платіж і закриває борг.

Як нараховуються відсотки, якщо достроково сплатити кредит?

Що буде, якщо сплатити кредит достроково? Все залежить від методики нарахування відсотків, застосованої кредитною установою під час укладання договору. Є 3 типи створення графіка платежів – ануїтет, диференціальний та булітний.

Окремо хотілося б зупинитись на булітному. Цей формат примітний тим, що при його використанні в перших щомісячних платежах переважає частка відсотка, а частка кредиту – мінімальна. Навіщо це робиться, нескладно здогадатися. Детальніше про це можна почитати тут.

У будь-якому випадку, тип нарахування відсотків ніяк не впливає на питання, як погасити кредит раніше за термін. Тут мало що залежить від нас. Єдине, при перерахунку залишкової суми нам можуть запропонувати 2 варіанти: залишити розмір місячного внеску на колишньому рівні, при цьому зменшити кількість платежів, що залишилися, або навпаки - зменшити суму платежу, залишивши незмінним кількість внесків.

Чи вигідно погашати кредит достроково?

В принципі питання має очевидну відповідь. З погляду ведення фінансових справ, кожна нормальна людина має планувати якнайшвидше закрити кредит. Адже виплата боргу – це зниження фінансового та психологічного навантаження. Проте є нюанс.

Що буде, якщо погасити кредит раніше за термін?

Чим небезпечне дострокове погашення кредиту? Фокус у тому, що у сфері кредитування «дострочка» сприймається як певне відхилення загальноприйнятих правил. Від зразка, скажімо так. Безумовно, це не порушення умов кредитного договору і вже точно не привід потрапити в «чорний список» як недобросовісний платник. І все ж, низка достроково закритих позик говорить не на користь позичальника. Більше того, така статистика може знизити ваш кредитний рейтинг до рівня «середньої надійності».

Що потрібно врахувати при достроковому погашенні?

Отже, питання чи можна погасити кредит раніше за встановлений термін, має свою законну відповідь. Однак не всі кредитні установи пам'ятають про це. Багато клієнтів, які бажають закрити борг достроково, стикаються з певною протидією.

Що потрібно знати:

  • позичальник має законне право достроково закрити кредит, повністю чи частково, у будь-який час та на власний розсуд, кредитор не має права перешкоджати позичальнику у його прагненні розрахуватися за боргами;
  • жодних комісій, штрафів та пені за дострокове погашення не може бути, навіть за наявності в кредитному договорі подібних умов позичальник має право оскаржити це у суді як порушення своїх прав;
  • дострокове погашення мікропозики відрізняється від виплати звичайного кредиту лише наявністю онлайн процедури (можна закрити борг у режимі онлайн без відвідування офісу МФО).

Ще зазначимо, що при перерахунку залишку боргу сама відсоткова ставка не змінюється. Коли говорять про перерахунок відсотків, мають на увазі загальну суму, а не сам %. Це такий маркетинговий сленг, в якому слід розбиратися.

Які документи потрібні?

Якщо позичальник хоче достроково погасити кредит, він має подати заяву з відповідним змістом. Це можна зробити в офісі фін. установи або на сайті кредитора (в режимі онлайн). Більше жодних документів надавати не потрібно.

Через який час можна достроково погасити кредит?

Раніше банки мали право встановлювати тимчасовий мораторій на закриття позики з боку клієнта (зазвичай 3-6 місяців). У зв'язку з чим слід орієнтуватися, як правильно достроково погашати кредит з урахуванням цих обмежень. Сьогодні позичальник має право виплатити борг у будь-який момент, коли забажає (у тому числі відразу після укладання контракту).

Як оформити дострокове погашення кредиту – покрокова інструкція

Насправді докладна інструкція тут не потрібна. Якщо ви брали позику в банку, послідовність дій наступна – їдемо до офісу банку, повідомляємо менеджмент про своє рішення, подаємо заявку, отримуємо перерахунок, на вказаний р/р переводимо необхідну суму, отримуємо квитанцію.

Декілька слів про те, як достроково погасити кредит онлайн. Для початку ознайомтеся з процедурою на сайті МФО. У Особистому кабінеті має бути відповідна опція. Використовуючи функціонал сайту, слід подати онлайн заявку. Далі принцип аналогічний до попереднього пункту.

Що потрібно зробити після погашення?

Після закриття боргу обов'язково вимагайте у кредитора довідку про відсутність заборгованості. Якщо йдеться про заставний кредит, слід вивести заставу з тимчасового відчуження (маючи на руках документи, що підтверджують закриття боргу, вирушаємо до нотаріуса).

Де можна взяти гроші на погашення кредиту?

Якщо вам терміново потрібні гроші для погашення кредиту, скористайтесь послугою перекредитування. Як варіант, можна оформити мікропозику від МФО. Мікрофінансові організації надають кредити в рамках програми рефінансування на найвигідніших умовах (позику може отримати навіть безробітний).

Як погасити кредит достроково (раніше за термін)?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.882,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити