Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

01.02.2024

Пільговий період – все, що потрібно знати

Ні для кого не секрет, що кредитну картку можна використовувати як платіжний інструмент без сплати відсотків за користування кредитними коштами (за принципом розстрочки). Ви просто розраховуєтеся карткою в магазині або кафе, а трохи пізніше поповнюєте рахунок, таким чином усуваючи борг, що виник. При цьому вкрай важливо погасити заборгованість у певний термін – пільговий період. Інакше буде нараховано відсотки за кредит. Далі у статті розглянемо, як це все працює.

Що таке пільговий період?

Пільговий період кредитної картки – це час, протягом якого можна безкоштовно користуватися кредитними коштами без сплати відсотків та комісій. Використовувати цю опцію можна, здійснюючи платіжні операції у торгових точках (магазинах, кафе, ресторанах тощо).

По суті грейс період – це варіант безвідсоткового використання кредитного ліміту, де основною умовою є його відновлення (повернення витрачених позикових коштів) у встановлений термін.

Принцип роботи пільгового періоду

Може виникнути логічне питання – навіщо банку надавати такий продукт, як кредитка з пільговим періодом. У чому сенс? Насправді цей формат вигідний усім трьом сторонам (банку, торговій точці, власнику картки).

У банківській та торговій діяльності є такий напрямок – еквайринг (технологія прийому безготівкових платежів у вигляді банківських карток). Насправді це працює так. Банк укладає договір із торговою точкою, згідно з яким магазин платить банку (зазвичай раз на місяць) за надання цієї послуги.

У результаті кожен отримує бажане. Банк має плату за еквайринг від торгового майданчика, магазин збільшує кількість своїх покупців (завдяки наданню зручного способу оплати), а власники кредитних карток отримують можливість розраховуватися ними в магазині на безвідсотковій основі.

Визначення початку пільгового періоду

Слід розуміти, що картка з пільговим періодом – це ще не кредит, лише інструмент використання позикових коштів. Доки власник картки не скористається кредитним лімітом, послуга неактивна. Вона активується після платіжної транзакції. З цього моменту виникає борг із кредиту і водночас стартує пільговий період.

Як порахувати кількість днів пільгового періоду?

Кожен банк, надаючи клієнтові кредитну картку, робить це за певних умов. Відповідно, грейс період також є плаваючою величиною, індивідуальною для кожного окремого випадку.

Що слід знати з цього приводу:

  • зазвичай грейс період коливається у діапазоні 1-3 міс. (це може бути чітко встановлений термін у днях або формат «останній робочий день на другий місяць після транзакції»);
  • повторне використання кредитних коштів після першої транзакції не продовжує пільговий період, а лише збільшує борг (момент початку grace-періоду – перша транзакція, новий буде доступний лише після закриття боргу);
  • різні платіжні операції можуть мати різний грейс період, а деякі взагалі не мати даної опції (наприклад, при оплаті в магазині пільговий період – 60 днів, а при поповненні мобільного, знятті готівки або переказі грошей він не працює).

З погляду логіки завжди вигідніше використовувати кредитні кошти на початку місяця. Так можна розраховувати на максимальну кількість днів до закінчення пільгового періоду. При оформленні кредитки важливо уважно ознайомитися з усіма умовами, що стосуються цієї опції.

Як правильно користуватись пільговим періодом?

Грейс період – це можливість оплачувати товари та послуги у торгових точках, використовуючи банківську картку та її кредитний ліміт на безвідсотковій основі. Однак слід пам'ятати, що формат розстрочки працює лише за дотримання ключової умови – погашення боргу у встановлений часовий проміжок. В іншому випадку після закінчення терміну будуть нараховані відсотки за кредит. Жодних штрафних санкцій не буде.

Визначити дату початку та закінчення пільгового періоду

Для зручності наведемо приклад. Є картка банку з кредитним лімітом 10 000 грн. В умовах зазначений грейс-період (він позначений як «останній календарний день другого місяця, наступного за місяцем, протягом якого було здійснено першу операцію»).

Сьогодні, 02 січня 2024 року, ми скористалися кредитним лімітом, сплативши товар у магазині на суму 500 грн. Через деякий час, 08 лютого, ми повторно використали кредитку на суму 750 грн.

У нашому випадку дата початку пільгового періоду – 02.01.2024. Відкриваємо календар і рахуємо дні. Дата закінчення грейс-періоду – 59 днів (останній календарний день лютого – 29.02.2024). Протягом цього терміну слід повернути використані 1250 грн.

Не прострочіть обов'язковий щомісячний платіж

Не варто плутати мінімальний щомісячний платіж та платіж за кредитом. Обов'язковий щомісячний платіж формується у день закриття періоду (наприкінці місяця), а вносити його слід протягом 21 дня після закриття. Це плата (зазвичай 5-10%) за фактичні витрати кредитних коштів протягом звітного періоду, і вона нараховується незалежно від пільгового періоду.

Під пільги підпадає лише частина транзакцій

У пошуках відповіді на питання, яка кредитна картка з найбільшим пільговим періодом і найвигіднішими умовами, важливо врахувати, що не всі транзакції підлягають даній опції. Переведення в готівку кредитних коштів, поповнення мобільного, оплата комунальних послуг і грошові перекази належать до операцій, на які не поширюється грейс-період.

Часто карти з безвідсотковим періодом передбачають ще й бонуси

Найкращі кредитні картки з пільговим періодом можуть надавати різні бонуси. Наприклад, у вигляді знижок при покупці у певних магазинах. Також як бонус слід розглядати додаткову тривалість grace-period.

Для більшості банків це 55 днів (наприклад, ПриватБанк). Кредитні картки з максимальним пільговим періодом передбачають термін безвідсоткового використання позикових коштів до 62-110 днів (ПУМБ, Монобанк, Райффайзен).

Пільговий період – все, що потрібно знати
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити