Увійти Погашення
ONLINE

0 800 753 000 ПН-ПТ: 9:00-18:00; СБ-НД: вихідний

26.10.2023

Що робити, якщо на мене намагаються взяти кредит?

Фінансові махінації – давно не дивина. Умілі шахраї, аферисти та фальсифікатори використовують різні методи та хитрощі (а також банальні помилки людей) з метою заволодіти чужими персональними даними та використовувати їх у корисливих цілях. Втрата особистих документів (паспорта, ІПН) та засобів візування (друку, відбитка-підпису, факсиміле) дозволяє злочинцям укладати безпечні для них комерційні угоди, у тому числі дає можливість оформити кредит на іншу людину.

Чи можна взяти кредит на іншу людину?

Порядний кредитор ніколи не оформлятиме кредит на людину без її безпосередньої участі. Це сумнівно щодо закону, до того ж, небезпечно з погляду фінансових ризиків.

Винятком може стати лише оформлення позики через людину, яка надала всі необхідні документи (нотаріально завірені), що дають право здійснювати подібні угоди від імені замовника і без його особистої присутності.

Також подібні ситуації трапляються там, де є процедура онлайн кредитування. Тут потрібен збіг двох обставин (наявність у шахраїв чужих персональних даних + ненадійна процедура кредитування).

Чи можна взяти кредит на людину без її відома?

Тут дуже багато залежить від кредитної установи. Якщо процедура оформлення включає особистий контакт між позичальником та кредитором, взяти позику на іншу людину неможливо. Чи можна оформити позику на карту іншої людини в принципі? У більшості випадків це дуже складно, але так – це можливо.

Необхідні для цього умови:

  • сама процедура оформлення дозволяє отримати кредит віддалено (без особистого контакту), а зловмисники мають для цього все необхідне (паспортні дані, номер ІПН, банківська карта жертви);
  • менеджмент МФО виявив юридичну неграмотність, або свідомо пішов на злочинну змову з шахраями, погодившись оформити мікрокредит без позичальника.

Найчастіше у пошуках варіантів, як взяти онлайн кредит на іншу людину, шахраї вдаються до послуг МФО з категорії ноунеймів, які використовують незахищені механізми надання кредитів.

Як перевірити, чи хтось узяв кредит на ваше ім'я?

Мало хто цікавиться даним питанням, поки ситуація не виявить себе. Але рано чи пізно це станеться. Як зазвичай проявляється факт оформлення на вас кредиту кимось із боку? Варіанту два:

  • ви хочете оформити кредит, звертаєтесь до кредитної установи (банку, МФО), при цьому отримуєте відповідь, що на вас вже є оформлений кредит/кредити;
  • вам починають дзвонити представники кредитора (або навіть колектори) з вимогою терміново погасити борг у такій-то сумі.

Якщо виникли підозри або чітке розуміння, що хтось оформив на вас кредит, перевірити це можна, скориставшись послугами Українського бюро кредитних історій (УБКІ). Слід надіслати запит на вибірку вашої кредитної історії.

Які схеми шахрайства найчастіше використовуються?

У пошуках варіантів, як взяти мікропозику на іншу людину, шахраї вдаються до різних злочинних схем. Більшість із них пов'язані із заволодінням та фальсифікацією особистих даних жертви, а також активно використовуються проріхи у процедурі онлайн кредитування.

Відповідаючи на запитання, як беруть кредит на іншу людину, відзначимо найпоширеніші ситуації:

  • використання паспорта іншої людини з переклеюванням фото;
  • фальсифікація паспорта (створюється новий документ, але з паспортними даними жертви);
  • онлайн кредитування за спрощеною процедурою.

Трохи докладніше за пунктом №3. Найсучаснішим і безпечнішим способом взяти кредит на іншу людину є онлайн кредитування.

Варіанту два:

  • оформити кредит-розстрочку на купівлю товару з доставкою (у деяких інтернет-магазинах для цього достатньо копії паспорта);
  • оформити мікрокредит від МФО (якщо кредитор не вимагає особистого контакту із позичальником).

В обох випадках шахраї отримують матеріальні вигоди без ризику викриття. Якщо інтернет-магазин або МФО пропонує слабозахищену процедуру оформлення угоди (купівлі чи кредиту), де для оформлення достатньо лише надати копії документів без візуального контакту та верифікації даних, зловмисники обов'язково цим скористаються.

Що потрібно шахраям, щоб взяти кредит?

В принципі, що потрібно, щоб взяти кредит на іншу людину, ми вже з'ясували. Найпростіше використовувати чужі паспортні дані. В ідеалі на руках у шахраїв має бути сам паспорт чи копії його головних сторінок.

Отримати особисті дані можна по-різному. У тому числі використовуються сучасні комунікаційні та інтернет технології (фішингові сайти, фейкові вакансії, зламування ел. пошти, спілкування в соц. мережах, телефонні дзвінки тощо).

Плюс банальна необережність та неуважність, якими так часто грішать люди. Втрачені паспорт, ІПН, карта банку стануть знахідкою для шахрая, який чудово знає, як взяти кредит у МФО на іншу людину, маючи на руках такі ресурси.

Що робити, якщо шахраї оформили на мене кредит?

Звичайно, ніхто не хоче опинитися в подібній ситуації і навіть замислюватись про це. Але все ж таки бажано передбачити проблему і заздалегідь розуміти, що робити, якщо на твій номер взяли кредит.

Отже, якщо стало зрозуміло, що на вас кимось оформлено позику, діяти слід таким чином:

  • звернутися до кредитної установи з вимогою надати всі дані щодо боргу;
  • донести до кредитора факт несанкціонованого використання ваших даних третьою особою та вимагати провести у зв'язку з цим розслідування;
  • написати заяву до поліції, докладно виклавши всю інформацію, з вимогою порушити кримінальну справу за фактом незаконного присвоєння та використання персональних даних;
  • якщо кредитор не готовий списати борг за фактом ваших доказів, слід найняти юриста, який підготує всі необхідні документи і представлятиме вас у суді.

Після судового розгляду та закриття справи слід звернутися до УБКІ з проханням прибрати ваші особисті дані з «чорного списку» на підставі рішення суду (надати копію документа).

Як довести, що не брав кредит онлайн?

Якщо з'ясувалося, що на вас без вашого відома оформлений кредит, не варто панікувати. Слід підійти до питання організовано та з холодною головою. Що потрібно зробити, було описано у попередньому розділі. Тепер трохи докладніше з точки зору документальної тяганини.

У кредитній установі потрібно написати заяву-претензію (2 екземпляри) та запросити всю інформацію, що стосується оформлення кредиту. Також слід з'ясувати, на який рахунок і куди (до якого банку) надійшли кредитні кошти.

Якщо гроші було отримано у касі, вимагати копію документа з підписом одержувача. Все це робиться з метою довести кредитору, що кінцевий отримувач не ви.

Як подати заяву до поліції про шахрайство за кредитом?

Далі звертаємося до поліції та складаємо заяву про шахрайство. Важливо отримати талон-повідомлення (з ним ви знову підете до кредитора), а також переконатися, що справу про шахрайство внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

Якщо кредит було взято онлайн, доречним буде подати документи до кіберполіції. Так буде набагато легше вийти на слід злочинця, знайшовши його за IP, номером телефону, реквізитами банківської картки тощо.

Чи можна уникнути шахрайства із кредитами?

З'ясувавши, чи можна оформити кредит на іншу людину, слід також розуміти, як убезпечити себе від таких неприємностей. У будь-якому разі краща профілактика – грамотність і пильність.

Не передавайте свої особисті дані (тим більше паспорт і ІПН) нікому без крайньої потреби. Використовуйте браузери з високим рівнем захисту даних. Не вводьте особисту інформацію до реєстраційних рядків сумнівних ресурсів.

Якщо вам потрібний онлайн кредит, користуйтеся послугами надійних МФО, які ретельно перевіряють клієнта (перевірка документів, верифікація картки на приналежність позичальнику, видача грошей лише після візуального контакту з клієнтом).

Що робити, якщо на мене намагаються взяти кредит?
До списку новин
Написати
в компанію
Напишіть нам, будемо раді відповісти на будь-які ваші питання

відміна
закрити
FinX
Ваші мрії - наші гроші.

Виберіть потрібну суму

Кількість платежів

Платіж по кредиту

грн

Плата за кредит*

Реальна процентна ставка складає від 2.126,00% річних до 648.844,00% річних розрахована з припущення, що позичальник своєчасно та в повному обсязі виконає умови кредитного договору.

грн
До сплати
грн
Дата повернення
Цей віджет не є кредитним калькулятором у розумінні постанови правління НБУ від 05.10.2021 №100 та відображає умови кредитних продуктів Мікрокредит та Споживчий. Повну інформацію про загальні умови кредитування дивись тут , персональні - в договорі.

Ми відправили на Ваш телефон смс з кодом підтвердження заявки

Дякуємо за відправлення заявки!

Ми розглянемо її якнайшвидше і зв'яжемося з вами

закрити
Вибачте, ми не можемо видати Вам кредит

Спробуйте звернутися пізніше.

закрити